Οι κάτοικοι του χωριού Λάζες - που βρίσκεται στη μεθόριο με την Ελλάδα-, σκέπτονται να εγκαταλείψουν το χωριό, λόγω της κατασκευής ενός τζαμιού, για τους μουσουλμάνους Αλβανούς κατοίκους του χωριού.

Μετά την αποτυχία να βρουν υποστήριξη από τα θεσμικά όργανα , γράφει το σκοπιανό κανάλι ‘77’, προτίθενται, οι χριστιανοί κάτοικοι να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

“Δύο οικογένειες, νέα ζευγάρια με παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο στο Λάζες, θα εγκαταλείψουν το χωριό. Η μία οικογένεια θα πάει στην Αυστραλία και η άλλη στην Αμερική.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του Οκτώβρη. Οι υπόλοιποι κάτοικοι σκέφτονται πώς να χειριστούν την κατάσταση που διαμορφώθηκε, κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουμε άσυλο στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα» δήλωσε ο Όρσε Νταντουσέφσκι, πρόεδρος του χωριού.

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν να μποϋκοτάρουν οι μαθητές το σχολείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος του χωριού, μάλιστα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για τη δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών, σε σκοπιανό σχολείο, στο γειτονικό κράτος, αναφέρει το σκοπιανό κανάλι.

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να το επιλύσει και η άποψη αυτή είναι κοινή σε όλους τους κατοίκους του χωριού» λέει ο Νταντουσέφσκι.

Το πρόβλημα με το τζαμί στο χωριό κρατάει χρόνια. Αλλά τώρα οι εντάσεις έχουν αυξηθεί και το θέμα έφθασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μοναστηριού (Μπίτολα), όπου εδόθη άδεια να χτιστεί τζαμί στην είσοδο του χωριού.

Οι χριστιανοί κάτοικοι αντιδρούν σε αυτή την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το χωριό θα χάσει τη χριστιανική υπόστασή του.

Στο Λάζες κατοικούν πάνω από 120 χριστιανοί, ενώ οι Αλβανοί μουσουλμάνοι είναι ογδόντα.

Σχετικό: Σκόπια- Μοναστήρι: Κάτοικοι απειλούν να στείλουν τα παιδιά σε παραμεθόριο ελληνικό σχολείο

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος 

Ανάρτηση Από  
GREECE-PRESS-NEWS