Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

«Βλέπω, άρα εγκρίνω» Η ηθική των ηλεκτρονικών ΜΜΕ

 

«Βλέπω, άρα εγκρίνω» Η ηθική των ηλεκτρονικών ΜΜΕ Συγγραφή: Παναγιώτης Πέρρος (ΜΔΕ Ηθικής Φιλοσοφίας, Υπ. δρ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών)
Η οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας
Οι τελευταίες δεκαετίες και η έξαρση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης φέρνει διαυγέστερα στην επιφάνεια γνωσιολογικά και ηθικά προβλήματα, τα οποία μέχρι πρότινος, μολονότι υπήρχαν, δεν γίνονταν αμέσως καταληπτά από την απλή παρατήρηση ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δρουν ως παράγοντες εμφατικοί κάποιων εγγενών προβλημάτων της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και της ατομικής ιδιαιτερότητας του κάθε πολίτη. Αυτή η θεώρηση από μόνη της ως ένα σημείο μπορεί να εκληφθεί από ορισμένους ως «απενοχοποιητική» για τα σύγχρονα ΜΜΕ, καθώς αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν τη ρίζα των σημαντικότερων προβλημάτων μας. Ωστόσο, επειδή ακριβώς δρουν ως παράγοντες που δίνουν έμφαση στο κακό, κάνοντάς το χειρότερο, αλλά και στο καλό, κάνοντάς το καλύτερο, μας φέρνουν ξεκάθαρα ενώπιον των ευθυνών μας. Τώρα πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε προβλήματα που μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσαν να μας αγγίξουν. Τώρα πλέον ο ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας απλώνεται σε πολλαπλούς τομείς της ζωής, σε ψυχαγωγία, καθημερινή πρακτική και εργασία, οδηγώντας μας σε προβληματισμό πάνω σε ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν μας απασχολούσαν (Ariss et al, 2002).

Γ. Παπανδρέου: ανδρείκελο της Γκόλντμαν Σακς και της Μπούντεσμπανκ
Ποιος έδωσε στον Παπανδρέου την εντολή να ξεπουλήσει ακόμα και τα μνήματα; 
Μήπως ο λαός; όχι! αυτός εξαπατήθηκε.
Με ποιο δικαίωμα ο Γιωργάκης που, μόλις λίγα χρόνια πριν, μας παρότρυνε να φυτέψουμε χασίς στις γλάστρες μας κόβει την Ελλάδα σε φιλέτα και κανονίζουν οι φίλοι του ποιοι απ’ τους φίλους τους (και τους φίλους του) θα τα κατασπαράξουν; 
Ψήφισαν μήπως οι Ελληνες τον Παπανδρέου για να τους πουλήσει -ιδίως τους νέους- στα σκλαβοπάζαρα της μετανάστευσης (έξω) και της δουλείας (μέσα); 
Ποιος του έδωσε την εντολή να βγάλει στο σφυρί όχι μόνον τον δημόσιο πλούτο της αλλά και τα εργαλεία ανάπτυξης της χώρας;Πέρσης είναι και παραχωρεί στους Πέρσες τη γη, τα ύδατα και τον αέρα;
Υπάρχει έστω μία χώρα στον κόσμο χωρίς μια εθνική τράπεζα, χωρίς δρόμους, λιμάνια κι αεροδρόμια;

Εξισώνουν αντικειμενικές και αγοραίες τιμές ακινήτων


Στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με αγοραίες τιμές προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ερχονται υπέρογκες αυξήσεις, ακόμα και πάνω από 200%, στις φορολογικές αξίες των ακινήτων, που θα συμπαρασύρουν τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΤΑΠ.
Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά το χθεσινό φορολογικό διάλογο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Οι συνεχείς αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου (ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες) προκάλεσαν την εξής αντίδραση του κ. Πλασκοβίτη: «Το υπουργείο δεν έχει μιλήσει για αύξηση αντικειμενικών αξιών ποτέ. Λέμε για προσαρμογή στις αγοραίες αξίες». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ“..για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ
θέλει νεκροί χιλιάδες νάναι στους τροχούς
θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους…”

Από ένας γίναμε πολλοί. Κι από πολλοί θα γίνουμε ένα. Όπως μόνο οι Έλληνες γνωρίζουν. Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα ο δρόμος.
Και πολλές φορές ενώ ο ήλιος είναι πάντα εκεί ψηλά, το σκοτάδι θα μας ζώνει. Αλλά όμως όπως και κάποτε, πολλές φορές στην τόσο μεγάλη Ιστορία μας, μια χούφτα ανθρώπων έδειξε πως φτάνει για να γίνει η αρχή. Μια χούφτα ανθρώπων φτάνει για να κυλήσει το ποτάμι και πάλι. Αυτό το ποτάμι που θα γίνει χείμαρος και θα ξεπλύνει τούτη την Πατρίδα για μια ακόμα φορά από τις αμαρτίες. Κι ο ήλιος μας θα είναι πάντα εκεί ψηλά. Θα μας βλέπει και θα φωτίζει τα βήματά μας. Θα ζεσταίνει τις καρδιές μας. Θα αγκαλιάζει την περπατησιά μας. Θα μας θυμίζει πάντα πως τι σημαίνει να είσαι Έλληνας σε τούτα τα χώματα των Ελλήνων τα ιερά.
Δεν είμαι και πολύ των γραμμάτων, μήτε κι επιστήμονας. Αλλά είμαι κι εγώ ένας διψασμένος στην ψυχή και στην καρδιά για την πατρίδα. Την αγαπώ, κι αγαπώ τους ανθρώπους της. Με τα καλά και τα κακά τους. Όπως έκανα τόσα χρόνια άλλωστε. Μη με παρεξηγήσετε. Μπορεί ώρες ώρες να μη μου φτάνουν οι λέξεις που κατέχω για να περιγράψω τι αισθάνομαι, αλλά μου φτάνει αν μπορεί να το κάνει αυτό καμμιά φορά και η σιωπή μου. Εκκωφαντικά. Με τρόπο απόλυτο. Με τρόπο που δε χωράει αμφιβολίες και πισωπατήματα. “Έξω το στήθος, μέσα η κοιλιά” ένα πράμα. Αλλά πάντα με το κεφάλι ΨΗΛΑ! Περήφανος γιατί είμαι ένας απο εσάς. Στην καρδιά και στην ψυχή. Περήφανος γιατί είμαι λεφτερος. Κι όπως μου μάθαινε η έρημη η δασκάλα κάποτε στο σχολείο, ο Ρήγας είπε, ”Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά”.
Τα γραφόμενά σας αγγίξαν την καρδία μου. Χωρίς να το πολυκαταλάβω μετά από αρκετό καιρό ενοιωσα να μην είμαι μόνος… Σαν να ξύπνησα από ένα κακό εφιάλτη και τα λόγια σας αναπτέρωσαν την ελπίδα μέσα μου. Μια ελπίδα που ήταν πάντα εκεί αλλά τελευταία σιγόσβηνε από την απελπισία της μοναξιάς. Και περνούσαν οι μήνες κι ενώ σκεφτόμουν, “Δε μπορεί, θα υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω σα κι εμένα, δε μπορει, θα βλέπουν κι άλλοι τον άδικο χαμό της ιστορίας και του μελλοντός μας. Οχι μέσα από χρωματιστά γυαλιά, ούτε μέσα από μαγικές εικόνες. Αλλά σαν απλοί άνθρωποι. Σαν Έλληνες.”
Και ξαφνικά σκονταψε εδώ η προσοχή μου. Διάβασα τα γραφόμενα αλλά και τις αποκρίσεις κι ένοιωσα ένα φτερούγισμα μέσα μου. Ήταν σα να ήθελα να φωνάξω “Ε, ορέ ‘σεις εκεί μακρυά! Είμαι κι εγώ εδώ.”
Κι ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο. Μα ήταν δάκρυ χαράς τούτη τη φορα. Ήταν ένα δάκρυ αντάμωσης. Γιατί δεν ήσασταν πλέον μακρυά. Με βάρκα τις αράδες σας ζυγώνατε όλο και πιο κοντά στο έρημο νησί μου. Γιατί πλέον ήξερα πως δεν είμαι μόνος. Ούτε ο τελευταίος…
Γύρισα ακόμα μια φορά στον εαυτό μου όπως κάνω πάντα καιτου μίλησα για σας. Του μήνυσα τα νέα! “Είναι κι άλλοι εδώ. Η Ελλάδα δε πέθανε. Οι Έλληνες είναι ακόμα εδώ. Βάστα λίγο ακόμα και θα δεις… Όλα θα γίνουν. Αρκεί που ανταμώσαμε.
Λερναία Ύδρα με Ηράκλειο μυαλό γεννήσαμε όλοι μαζί. Στρογγυλή τράπεζα με Ανθρώπους που γίνονται πλούσιοι και Ημίθεοι. Πλούσιος άλλωστε δεν είναι αυτός που έχει, αλλά αυτός που ΔΙΝΕΙ! Όσο πιο πολλά δίνεις, τόσο πιο πλούσιος είσαι.
Κάποιοι ψάχνουν να κόψουν κεφάλι. Ένα θα κόβουν, δύο θα βγαίνουν. Πανίσχυρα και αποφασισμένα.
Κάποιοι ψάχνουν να εξοντώσουν την “κεφαλή”. Μα δεν υπάρχει κεφαλή στην στρογγυλή τράπεζα. Μόνο στα οβάλ γραφεία!
Κάθε καρέκλα που αδειάζει, δύο φέρνει και η τράπεζα μεγαλώνει. Ο κύκλος θεριεύει.
Χτυπούν το ατσάλι Κωνσταντίνε και τώρα ήρθε η ώρα να νιώσουν τι κατάφεραν.
Ένα μεγάλο ΧΑΙΡΕ σε όλους, με την υπέροχη, Θεϊκή Ελληνική Γλώσσα.
Όλοι μαζί κάναμε την πλάστιγγα του φόβου να γείρει στην δική τους πλευρά. Τρέμουν αδέλφια! Τρέμουν γιατί η Νέμεσις έρχεται με χαμόγελο, καλοσύνη και γνώση. Η γνώση λοιπόν θα φέρει το αποτέλεσμα γιατί είναι ξεκάθαρο ότι καλός δεν είναι εκείνος που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Καλά τα λευκά αιμοσφαίρια, διότι προστατεύουν τον οργανισμό. Πως; Εξοντώνοντας τα μικρόβια, πολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα. Μέχρις ενός.
Έτσι, από καρκινικά κύτταρα, γίναμε αιμοσφαίρια γεμάτα καλωσύνη…

kostasxan 

Μια κακή στιγμή την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά δεν ματαίωσε τα όνειρα της 25χρονης Ρέιτσελ

ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ!!

Εναν χρόνο μετά το τραγικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου έμεινε παράλυτη και ανέβαλε τον προγραμματισμένο γάμο με τον αγαπημένο της, η Ρέιτσελ Φρίντμαν από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ παντρεύεται σήμερα∙ στον ίδιο χώρο, στολισμένο με τους αγαπημένους της ηλίανθους, με τους ίδιους καλεσμένους και το ίδιο νυφικό που γεμάτη ενθουσιασμό είχε διαλέξει πέρσι.

Θα τη συνοδεύσει ο πατέρας της, όχι όμως κρατώντας το χέρι της, αλλά σπρώχνοντας το αναπηρικό καροτσάκι στο οποίο θα περάσει την υπόλοιπη ζωής της. Και δίπλα θα στέκεται η παράνυμφός της, η επιστήθια φίλη της που στο περσινό μπάτσελορ πάρτι την έσπρωξε για πλάκα στην πισίνα, χωρίς να υπολογίσει πόσο ρηχά ήταν…


Πρόεδρος Σκοπιανού κόμματος : “Να αλλάξουμε το όνομα, την σημαία και τον εθνικό ύμνο”!!!

Σάλο έχουν προκαλέσει στα Σκόπια οι δηλώσεις της Gabriela Arsova-Miloshevska, προέδρου του Σκοπιανού κόμματος Republican Alliance που φιλοξενούνται σε άρθρο στην Washington Times. Η Miloshevska, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τους συμπατριώτες της να αλλάξουν το όνομα, την σημαία και τον....
εθνικό ύμνο των Σκοπίων για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον!!!
“Νομίζω οι άνθρωποι θέλουν κάτι καινούριο“, δηλώσε σε πρόσφατη συνέντευξη της.
“Από την μία, οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος”, παραδέχτηκε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...