Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011


Γεμίσαμε καλικάντζαρους!Γράφει ο αρίσταρχος
Η λαογραφική μας παράδοση βάζει τους καλικάντζαρους να πριονίζουν όλο το χρόνο το δέντρο της ζωής(την κολώνα που κρατάει την γη στην θέση της). Και κει στο παρ’ ολίγο να κοπεί, φτάνει η 26η Δεκεμβρίου και βγαίνουν να γιορτάσουν την επιτυχία τους και να ανακατώσουν την ζωή των ανθρώπων.
Αυτά μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, των Φώτων. Τρομάζουν με τον αγιασμό των υδάτων και φεύγουν λέγοντας «Φεύγετε να φεύγουμε κι έφτασε ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του…»
Μακάρι να έφευγαν έτσι τα καλικαντζαράκια που γέμισαν την ζωή μας και μας την ανακάτωσαν και μας την έκαναν μπάχαλο...

Εδώ το δέντρο της ζωής μας πριονίστηκε για πολλά χρόνια, και τώρα που κοντεύει να φύγει ο χρόνος και βρίσκεται σε μια πέτσα, τα καλικαντζαράκια κάνουν ομαδική επίθεση .
Οι καλικάντζαροι έχουν πολλά ονόματα. Όπως:
-Καλικαντζαρία (αρχαϊστί κυβέρνηση. Όπως λέμε Καγκελαρία αλλά χωρίς κάγκελα.)
Αρχικαλικάντζαρος: (αρχαϊστί πρωθυπουργός). Μπορεί να είναι δοτός ή ανένδοτος ή άδοτος ή καρφωτός)
-Αρχικαλικαντζαρπάχτρα: Είναι ο επί κεφαλής της Αρπάχτρας(αρχαϊστή εφορία). Διαθέτει ευστροφία , ευφράδεια και κουτοπονηρίστικο βλέμμα. Προσόν αλλά όχι απαραίτητο η ευτράφεια.
-Αρχικαλικαντζαροκόμματος(πρώην Αρχικαλικάντζαρος): Πρόεδρος του κόμματος αρνούμενος την παραίτηση για να μην τον ρίξουν πριν της ώρας στα σκατά. Είναι ο ειδικός μόνο στα αποκαλυπτήρια. Αποκάλυψε πως πίσω από τα λεφτά υπήρχαν σκατά!
-Τηλεκάντζαρος:= Ο καλικάντζαρος που διείσδυσε στην TV και εκτοξεύει τηλεκαλικαντζαρίες του τύπου «Ο Αρχικαλικάντζαρος) έδωσε εντολή να ονοματισθούν οι υπαγορευτές και οι απαγορευτές. Και γέλασε όλη η καλικαντζαροσυντροφιά. Τόσο, που ένας Υπερκαλικάντζαρος να λέει, αυτά γίνονται μόνο στην Σκανδιναβία με τους Καλικαντζαροβόρειους σκουλαρίκιδες. Όχι εδώ με τους Καλικαντζαρομάλακες.
-Καλικαντζέφορος: Τα τσιράκια της Αρχικαλικαντζαρπάχτρας.
-Καλικαντζαρονούδος: Η μία κολώνα της Καλικαντζαρίας(πρώην συμμαθητής)

31 Δεκεμβρίου 1956. ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΑΛΛΑΣ: "Μάστρε μου πεθαίνω. Ζήτω η Ελλάς!" 31 Δεκεμβρίου 1956. ΜΤο 1935, στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Μαραθόβουνο, γεννήθηκε ο Μιχαήλ (Μάκης) Γεωργάλλας. Στις 31 Δεκεμβρίου 1956 ο 21χρονος Μάκης ξεψυχούσε με το όνομα της Μάνας Ελλάδας στα χείλη…

Φοιτούσε ακόμη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όταν πρωτοστατούσε σε μαχητικές διαδηλώσεις κατά των αποικιοκρατών. Δεν μπορούσε η ελληνική του ψυχή να δεχτεί πως η Κύπρος ήταν σκλαβωμένη. Σε κάθε χριστιανική και εθνική κίνηση μέσα ήταν κι ο Μάκης. Συνελήφθηκε και κλείστηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς. Μα πώς μπορούσε να χωρέσει η ελεύθερη ψυχή του στις φυλακές εκείνες; Με μεγάλη τόλμη πέτυχε να δραπετεύσει στις13 Σεπτεμβρίου 1956 και να καταφύγει στα βουνά. Αμέσως μετά, κατάφερε να ενωθεί με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, τρεις μήνες αργότερα...

Ο Αρχηγός Γρίβας, χαρακτηρίζει τον Γεωργάλλα «γενναίο παλικάρι, αγνός και ενθουσιώδης αγωνιστής, όστις, μολονότι λαμπρού ήθους και εξαιρέτου επιδόσεως, απεβλήθη, ως μη ώφειλε, του Σχολείου, εις το οποίο εφοίτα, λόγω της ζωηρής συμμετοχής τους εις τας μαθητικάς πατριωτικάς εκδηλώσεις».

EINAI AΘΩΟΣ


-Που πας παλικάρι μου; Ρώτησε η γριά μάγισσα τον νεαρό ταξιδιώτη….
-Δεν ξέρω ακριβώς. Ξεκίνησα με σκοπό να βρω λόγο να ζω και να υπάρχω…. Αλλά σε αυτό το σταυροδρόμι είναι η πρώτη φορά που πρέπει να διαλέξω δρόμο…
Μπορείς να με βοηθήσεις; Ρώτησε ο νέος την μάγισσα….
Κι αυτή του αποκρίθηκε…..
-Εγώ μπορώ να κάνω δύο πράγματα για να σε βοηθήσω…. Να σε αφήσω ελεύθερο να διαλέξεις ή να σου κάνω μάγια για να νομίζεις ότι διάλεξες μόνος σου…… Η επιλογή είναι δική σου.
-Μα δεν με βοηθάς έτσι!
-Κι όμως! Αν θέλεις να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Αν θέλεις να είσαι υπεύθυνος της ζωής σου πρέπει πάντα η επιλογή να είναι δική σου! Κάθε φορά που θα αποφασίζει άλλος για σένα εσύ θα έχεις και μια επιλογή λιγότερη στην ζωή σου….

Βασιλόπιτα και έθιμα πρωτοχρονιάτικα


Η αναζήτησή μας για τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, μας οδηγεί πίσω, στην αρχαιότητα, στις προσφορές άρτου ή και μελιπήκτων των αρχαίων ημών προγόνων, προς τους θεούς, κατά τη διάρκεια εορτών. Αναφέρει ο λαογράφος Φίλιππος Βρετάκος ("Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των"):
"Οι πρόγονοί μας εις την αρχαιότητα κατά τας μεγάλας αγροτικάς εορτάς προσέφερον εις τους θεούς, ως απαρχήν, έναν άρτον. Επί παραδείγματι κατά την εορτήν του θερισμού, που ελέγετο Θαλύσια και ήτο αφιερωμένη εις την Δήμητρα, κατασκευάζετο από το νέον σιτάρι ένας μεγάλος εορταστικός άρτος (ένα καρβέλι), που ελέγετο "Θαλύσιος άρτος", κατά δε την προς τιμήν Απόλλωνος εορτήν των Θαργηλίων εψήνετο, κατά το έθιμον,ο "θάργηλος άρτος".
βασιλόπιτα.jpgΟ γνωστός λαογράφος, Δημήτριος Λουκάτος, έχοντας ερευνήσει εκτενώς το έθιμο τούτο, μας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες στα συγγράμματά του. Ένα ενδιαφέρον σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του "Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών" είναι το παρακάτω:

Επιπλέον, ο Γ.Α.Μέγας("Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας"), παρατηρεί:
"[...] Έτσι το κομμάτι του σπιτιού, που κόβεται αμέσως μετά το κομμάτι του αγίου Βασιλείου, πιθανώς είναι προσφορά προς το "στοιχειό του σπιτιού", τον αγαθό δαίμονα που, κατά την κοινή πίστη, κατοικείθ στο σπίτι και το προστατεύει εμφανιζόμενος στους ενοίκους με τη μορφή φιδιού, όπως ο "Αγαθός Δαίμων", δηλαδή "ο οίκουρος όφις" των αρχαίων.(*βλ.Ν.Γ.Πολίτη, "Παραδόσεις")."
Και πάμε στο Νικόλαο Πολίτη (Παραδόσεις, τόμος Β'):
"[...] Στη Ζάκυνθο έβαζαν άλλοτε ψωμί στην τρύπα όπου κατοικούσε το φίδι του σπιτιού κι όταν εμφανιζόταν, του πρόσφεραν ψωμί και σταφίδες. Τέτοιου είδους προσφορές στο στοιχειό του σπιτιού πρέπει να γίνονταν συνήθως την Πρωτοχρονιά, και μετεξέλιξη του εθίμου είναι το μοίρασμα της βασιλόπιτας, όπου το πρώτο κομμάτι, "του σπιτιού", προοριζόταν μάλλον για το στοιχειό "του σπιτιού".[...] Στη Χίο, την εποχή του Αλλάτιου, ο οικοδεσποτης τριγύριζε όλο το σπίτι τα χαράματα της Πρωτοχρονιάς κρατώντας ένα καλάθι με γλυκά, φρούτα και ψωμιά, και τα σκορπούσε παντού μουρμουρίζοντας ευχές για την ευημερία του σπιτιού και των ενοίκων. Ο Ν.Γ.Π. αναφέρει ακόμη τα εξής σύγχρονά του έθιμα:

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

βασιλόπιταΒ.jpg
Βασιλόπιτα με Γιαούρτι:
 • 6 αυγά
 • 1 ¼ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
 • 200γρ.(1 κουτάκι) γιαούρτι στραγγιστό
 • 1 βανίλια
 • 1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
 • 1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
 • 200γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο
 • 2 ½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • ¼ κουταλάκι baking powder
 • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
 • 1 πρέζα αλάτι
 • Ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα δοχείο και τα κτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφού διαλυθεί αρκετά η ζάχαρη προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να κτυπούμε. Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Σε ένα άλλο δοχείο περνάμε από σουρωτήρι το αλεύρι και προσθέτουμε σε αυτό τη μαγειρική σόδα και το baking powder. Προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά το μείγμα με το αλεύρι και τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε στρογγυλή φόρμα σιλικόνης. Παίρνουμε ένα κέρμα, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, το περνάμε από λάδι και αλεύρι και το τοποθετούμε οριζόντια στο μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175°C και ψήνουμε το κέικ μας για περίπου 45 με 50 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.

Ταπεινωμένους..

Γνήσιος .......ασκητήςΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Συνεχίζουν να παίρνουν προκλητικές υπερωρίες στη βουλή.


Καλά κρατεί το καθεστώς των προκλητικών αμοιβών των υπαλλήλων της Βουλής και των αποσπασμένων υπαλλήλων βουλευτών, μέσω τεχνασμάτων και υποτιθέμενων ή πραγματικών υπερωριών. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το...
 έγγραφο του star.gr, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι βιώνουν στο πετσί τους την αγωνία των απολύσεων και υφίστανται αλλεπάλληλες περικοπές, οι «κολλητοί» των βουλευτών που είναι αποσπασμένοι στη Βουλή, εξακολουθούν να λαμβάνουν παχυλές αμοιβές, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της Βουλής, μέσω του «κόλπου» των υπερωριών!

Τι κι αν χρειάσθηκε να μπει πρόβλεψη ακόμη και στο Μεσοπρόθεσμο (γιατί μας πήραν χαμπάρι και στην τρόικα… ) ότι στο ........
Δημόσιο οι υπερωρίες δεν θα ξεπερνούν τις 20 ώρες συνολικά; Όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύουμε, παρά το τέχνασμα του μοιράσματος της υπερωριακής εργασίας σε τρεις κατηγορίες (απογευματινή, νυχτερινή, εξαιρέσιμες ημέρες), οι ώρες του συγκεκριμένου αποσπασμένου υπαλλήλου σε γραφείο βουλευτή στη Βουλή (για την «γραμματειακή υποστήριξη του έργου του») ανέρχονται στις 45! Κι αυτό συμβαίνει όταν και το Μνημόνιο προέβλεπε προηγουμένως για το Δημόσιο ότι οι ώρες που χρεώνονται ως υπερωριακές εργασίες το απόγευμα, τη νύχτα και τις Κυριακές δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τις 40.

Όλα αυτά συμβαίνουν επίσης όταν το ωράριο της Βουλής από μόνο του είναι «πηγή» πρόκλησης υπερωριών, καθώς είναι καθορισμένο να διαρκεί μόλις 5 ώρες και 30 λεπτά! Για την ακρίβεια το «κανονικό» ωράριο διαρκεί από τις 9.15 μέχρι τις 13.45 και από εκεί και πέρα ότι «γράφει το κοντέρ» είναι υπερωρία! Ούτε λόγος να γίνεται για εκ περιτροπής ωράριο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή για χορήγηση ρεπό αντί για υπερωριακή εργασία, σε μια δημόσια υπηρεσία με αποδοχές υψηλότερες κατά πολύ από τον μέσο όρο των αμοιβών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και να σκεφθεί κανείς ότι μόνο οι «κανονικοί» υπάλληλοι της Βουλής (όχι οι αποσπασμένοι σε βουλευτές δηλαδή) ανέρχονται στον αριθμό των 1.369!


Φυσικά όχι μόνο δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά είναι μάλλον πρόσθετη πρόκληση, το γεγονός ότι σε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για την εφεδρεία, προβλεπόταν η εξαίρεση των αποσπασμένων σε γραφεία υπουργών, βουλευτών κλπ. από το πλαφόν στις ώρες υπερωριακής απασχόλησης που ισχύουν για όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

O μεγάλος αρχηγός στηρίζει την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων
Θεϊκή ατάκα από τον Γιώργο Καρατζαπαιρνει στη ΝΕΤ: «εγώ επέλεξα τον Παπαδήμο, οι άλλοι δύο (Παπανδρέου – Σαμαράς) ακολούθησαν». Σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα ή θα ζητηθούν εγγυήσεις για το νέο Μνημόνιο, δήλωσε τα εξής: “Ξέρετε κανέναν να δίνει 130 δισεκατομμύρια χωρίς να απαιτεί μια ….συμμόρφωση;ΠΗΓΗ


Η παιδεία των ελληνόπουλων τότε και τώρα. Ο αφελληνισμός και ο αποχριστιανισμός των σχολικών βιβλίων αρχίζουν από το δημοτικό!!!!
Μια ματιά στα αναγνωστικά και στα αλφαβητάρια που είχαμε εμείς (οι άνω των 40) με τα αντίστοιχα μετά την μεταπολίτευση αρκεί για να καταλάβουμε τον αφελληνισμό της παιδείας των Ελληνόπουλων.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ) ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

Μπορεί να κατηγορούμε τις τελευταίες κυβερνήσεις αλλά το κακό άρχισε πολύ νωρίτερα. Απο το 1975-76 ξεκίνησε δειλά-δειλά ο αφελληνισμός και ο αποχριστιανισμός των σχολικών βιβλίων του Δημοτικού σχολείου. Δηλαδή της πιο τρυφερής και βιωματικής ηλικίας των παιδιών μας. Σας προτρέπω φίλοι μου να πάρετε τα σύγχρονα αναγνωστικά (Γλώσσες όπως λέγονται) και να τα συγκρίνετε με τα αναγνωστικά προ του 1974.
Και η μομφή μου αυτή μην φανταστείτε ότι αφήνει υπονοούμενα για την παιδεία της δικτατορίας (η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν εθνική και πατριωτική) αλλά αφορά και όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Η μεγάλη ανθελληνική αλλαγή στην παιδεία μας ξεκίνησε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Δεν επιθυμώ να σας πώ περισσότερα. Ας δούμε μερικά εξώφυλα αλλα και λίγες εσωτερικές σελίδες από τα αναγνωστικά προ του 1975 τα οποία έσφιζαν από Ελλάδα, οικογένεια και Ορθοδοξία και έδιναν στα παιδιά μας αρχές, ιδανικά, εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευσέβεια.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ...


Καζαμίας 2012 απευθείας από το Μαντείο των Δελφών


Ποιο είναι το Παπαδήμειο θεώρημα;
Να αγοράσουμε μετοχές για το 2012; Θα παραμείνουμε στο ευρώ;
Πότε θα επιστρέψει στην εξουσία ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος;
Θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη;
Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός τους ΠΑΣΟΚ;
Πότε θα δώσει η Άννα τα βιβλία στα σχολεία;
Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε σήμερα στον Καζαμία...

Ιανουάριος: Στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, η κυρία Μέρκελ απευθύνει δημόσια συγχαρητήρια στον....
Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Είναι ο πρώτος Έλληνας επίσημος στην ιστορία αυτής της χώρας που κατάφερε να διατυπώσει σε ένα θεώρημα όλη την ουσία τα προβλήματος: «Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα». Το θεώρημα ονομάστηκε Παπαδήμειο και πολλά πανεπιστήμια εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να οργανώσουν συνέδρια και ομιλίες σχετικά με το θέμα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...