Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Κοκορέτσι


Χριστός Ανέστη!
Από όλα τα εδέσματα του Πάσχα, το κοκορέτσι είναι αυτό που περιμένουμε οικογενειακώς με την μεγαλύτερη λαχτάρα!
Έτσι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία του κοκορετσιού.
Τα υλικά για ένα αρκετά μεγάλο στρουμπουλό κοκορέτσι, περίπου 8 κιλά, είναι:
2 συκωταριές
5 αντεριές (όσο περισσότερα έντερα τόσο καλύτερα)
1 μπόλια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Κόβουμε τις συκωταριές σε μέτρια κομμάτια, πλένουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.Πλένουμε τα αντεράκια καλά χωρίς να τα γυρίσουμε και προσέχουμε να μην σπάσουν αλλά να παραμείνουν ολόκληρα.Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην μπερδευτούν ώστε να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε σωστά και εύκολα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Λαδώνουμε τη σούβλα και περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς, φροντίζοντας να εναλλάσουμε τα είδη, δηλαδή συκώτι, γλυκάδια, πλεμόνι, καρδιά, κλπ.
Βουτάμε την μπόλια σε ζεστό νερό για να μαλακώσει και στην συνέχεια καλύπτουμε με αυτήν καλά ολόκληρο το κοκορέτσι.Για το τύλιγμα των εντέρων χρειάζονται δύο άτομα. Ο ένας γυρίζει τη σούβλα σταθερά και ο άλλος τυλίγει τα έντερα γύρω από την περιστρεφόμενη σούβλα ώστε να καλύψουν ομοιόμορφα και σφιχτά όλη την συκωταριά.Μόλις τυλίξουμε όλα τα έντερα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Ψήνουμε στα κάρβουνα, σε σχετική απόσταση από τη φωτιά ανάλογα με την έντασή της, ώστε να ψηθεί σωστά εσωτερικά αλλά να μην καεί εξωτερικά.Χρειάζεται περίπου 2 ώρες. Στο τελευταίο μισάωρο ψησίματος μπορούμε να το αλείψουμε με λαδοριγανολέμονο!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...