Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Μετά την ορκωμοσία έσκασε η βόμβα του ΔΝΤ: Μέτρα 5,7 δισ. ευρώ και 2.000 απολύσεις

Μετά την ορκωμοσία έσκασε η βόμβα του ΔΝΤ: Μέτρα 5,7 δισ. ευρώ και 2.000 απολύσειςΤο Ταμείο τονίζει πως πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.

Οι φόβοι επαληθεύτηκαν και η  έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που δόθηκε σήμεραστη δημοσιότητα θέτει ζητήματα  και μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και το φορολογικό.
Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το «χρηματοδοτικό κενό» που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα από τα μέσα του 2015 και μετά, προσδιορίζοντας έτσι, εμμέσως, στο ύψος αυτό το ενδεχόμενο νέο δάνειο από την ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό, όμως, υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μιλήσει για ένα «μονοψήφιο» νούμερο.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί από τις τράπεζες το «μαξιλάρι» των 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεύτερο «καυτό» σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα - με καθυστέρηση από την έγκριση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ - είναι ο υπολογισμός του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού», δηλαδή των νέων μέτρων που θα χρειαστούν , προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Αυτά εκτιμώνται στα δύο δισ. ευρώ για το 2015, ανεβαίνουν στα 3,7 δισ. ευρώ για το 2016 και υποχωρούν ξανά στα 1,8 δισ. ευρώ για το 2017.
Η κυβέρνηση, όμως, αμφισβητεί την εκτίμηση αυτή και μάλιστα το ΔΝΤ έχει περιλάβει την άποψή της στην έκθεσή του. Υπολογίζει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αποδώσουν καλύτερα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ετσι, η έκθεση αναφέρει ότι το θέμα θα επανέλθει το φθινόπωρο , στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξετασθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που τυπικά λήγει στο τέλος του χρόνου.
Το ΔΝΤ δεν υιοθετεί αυτή τη φορά ιδιαιτέρως σκληρό λόγο στην έκθεσή του και έχει δυο καλά λόγια να πεί για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική υπέρβαση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι η οικονομία ανακάμπτει το 2014 και ότι «η Ελλάδα έχει περάσει από την πιο αδύναμη στην πιο ισχυρή κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση εντός της ευρωζώνης μέσα σε 4 χρόνια. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα σε σχέση με οποιαδήποτε διεθνή σύγκριση. Και αυτό πέραν όλων αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».
Ακόμη το ταμείο αναγνωρίζει στην έκθεσή του την προοπτική να εξετασθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πολύ καλής επίδοσης στα έσοδα φέτος.

Περισσότερα στο www.news247.grΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/39144-meta-tin-orkomosia-eskase-i-vomva-tou-dnt-metra-5-7-dis-evro-kai-2-000-apolyseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...