Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας: Κάντο όπως οι Γάλλοι


Μαθήματα στρατηγικής σε θέματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, για τα οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατά ευλαβικά σημειώσεις, παραδίδει η Γαλλία.

Η χώρα, η οποία είναι γνωστή για την επιθετική πολιτική τιμών ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της, επιβεβαίωσε τη φήμη της: ο ενεργειακός κολοσσός της EDF και η Exeltium (Ένωση των 27 μεγαλύτερων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας) συμφώνησαν σε μείωση των τιμολογίων.

Μετά από ένα τρίμηνο διαπραγματεύσεων μεταξύ EDF-Exeltium, η πρώτη γνωστοποίησε ότι προχωρά σε μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις περισσότερες βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας της χώρας. Η δε συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από σχετική παραίνεση της γαλλικής κυβέρνησης. Αποτέλεσμα του συντονισμού των δυνάμεων των τριών πλευρών; 
Η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης, στη βάση του οποίου όχι μόνο προβλέπονται φθηνότερα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά υπάρχει δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών τιμών για τα επόμενα 5-6 χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινή διαπίστωση και των τριών πλευρών: οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας θα μπορέσουν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα χαρμόσυνα για τη γαλλική βιομηχανία νέα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα –η οποία κάθε άλλο παρά αντέχει νέα λουκέτα- επιμένει να κοιτάζει τα φουγάρα να σβήνουν. Με τους χαλυβουργούς να εκπέμπουν sos για το ενεργειακό κόστος, το οποίο ροκανίζει τις εξαγωγές, που πήραν τον κατήφορο κατά 21,2% το τετράμηνο του 2014, η Ελλάδα δεν χρειάζεται παρά να πάρει μαθήματα γαλλικής και να το κάνει όπως οι Γάλλοι.

Το πρόσφατο καμπανάκι της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδας είναι πολύ ηχηρό και δεν δέχεται παρερμηνειών: το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστά απαγορευτικές τις εξαγωγές ελληνικών χαλυβουργικών προϊόντων. Ποιοι κερδίζουν; Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που είδαν τις εξαγωγές σε χαλυβουργικά προϊόντα να απογειώνονται το τελευταίο διάστημα.

Γιώργος Μιχαλόπουλος 
Μηχανολόγος-ΜηχανικόςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...