Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς-Γιούνκερ συμφώνησαν: Αφορολόγητο στα 11.500 ευρώ και μείωση φόρου 2% για όλους(σσ το οτι ο Σαμαράς συμφώνησε με τον...Γιούνκερ ειναι δείγμα μιας χώρας ελεύθερης; Και προβάλλεται ως επίτευγμα; Θα τρελαθούμε τελείως...) 

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια θα ανακοινωθούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα, στην οδό Αντρέ Πασκάλ, στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ανοίγουν οριστικά τον φάκελο «Μειώσεις Φόρων στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Το επόμενο Σάββατο, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τόσο για μισθωτούς όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 11.500 ευρώ, ταυτόχρονα με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανοικτό μπλοκάκι ή επιχείρηση χωρίς δραστηριότητα ή συναλλαγή.

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης θα μειωθεί κατά 50%, ενώ θα αυξηθεί στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τους υπόχρεους να καταβάλουν την ειδική εισφορά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, με αφορολόγητο όριο τα 14.000 ή 15.000 ευρώ.

Ο Οδικός Χάρτης Μείωσης Φόρων στην ελληνική οικονομία, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το 2016 στο 15%, από 26% – 33% σήμερα…
Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες θα μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων που σήμερα φτάνουν μέχρι και το 42%, ενώ τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στην Ελλάδα, στο 33%.

Επίσης, θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και θα αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα. Με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% θα μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά ανά λίτρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «μητέρα όλων των μαχών» την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το πρώτο σκέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, καθώς από την έκβασή της θα καθοριστεί ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης και το κλίμα μέσα στο οποίο θα οδηγηθεί η χώρα στην έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση της πολυπληθούς ελληνικής αντιπροσωπίας στη γαλλική πρωτεύουσα, στα ενδότερα της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και εγρήγορση, καθώς όλα δείχνουν ότι η μάχη θα είναι δύσκολη και επίπονη. Η Αθήνα θα απαιτηθεί να καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να πετύχει ένα κατ’ αρχήν θετικό κλίμα που θα της επιτρέψει να εισέλθει στη νέα πολιτική περίοδο με πλεονέκτημα έναντι του βασικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν δεν πάρουμε ‘‘κεφάλι’’ θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων», σημειώνει κορυφαίος υπουργός στο «Π», παραδεχόμενος ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες, την τελευταία περίοδο, με κορύφωση την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, η κυβερνητική συμμαχία εμφανίζεται αποσυντονισμένη και «κουρασμένη» και τυχόν έλλειψη διάθεσης συνεννόησης εκ μέρους των δανειστών θα επιβαρύνει δραματικά το κλίμα.

Οι υπουργοί, με συντονιστή τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θα ταξιδέψουν για το Παρίσι με εντολή να πείσουν και όχι να συγκρουστούν μετωπικά με την Τρόικα. Και θα το πράξουν με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και με τους φακέλους που θα προσκομίσουν, από το περιεχόμενο των οποίων αποδεικνύεται ότι τα προαπαιτούμενα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχουν υλοποιηθεί.

«Πλέον, διαθέτουμε τα εχέγγυα για να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από τη «στεγνή» ανάγνωση των αριθμητικών μεγεθών σε μία οπτική που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης στην ελληνική κοινωνία», λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επιπρόσθετα μνημονεύουν το γενικότερο κλίμα που εσχάτως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Γαλλία.

• Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του β’ θερινού τμήματος της Βουλής ζήτησαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια να νομοθετήσει –ακόμη και χωρίς την «έγκριση» της Τρόικας- την παράταση κατά 1 χρόνο της απαγόρευσης πλειστηριασμών για ακίνητα πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Ο κ. Δένδιας δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην Τρόικα αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «ειδικό προστατευτικό πλαίσιο» για την πρώτη κατοικία και τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.

Αυτόν τον στόχο, τη σταδιακή μετατόπιση δηλαδή από την τεχνοκρατική αντίληψη στην πολιτική, θέλησε να ενδυναμώσει ο κ. Σαμαράς και με τις πρόσφατες επαφές που είχε με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, και με τον νέο επίτροπο της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών.

Το ελληνικό κλιμάκιο προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με εντολή να καταστήσει σαφή τη βούληση της Αθήνας να απλώσει δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες και να δώσει με σθένος τη μάχη στα δύσβατα πεδία του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, τα οποία, παρά τα «ξόρκια» της κυβέρνησης, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελούν τα πιο ακανθώδη από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αποστολή.

Σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα, θα δώσει τη μάχη για να κλείσουν οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό και φυσικά για να δοθεί το πράσινο φως στην Αθήνα να εξαγγείλει ένα πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων. Στην αιχμή του πακέτου αυτού θα έχει τη μείωση, κατά 50% σε πρώτη φάση, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κινήσεις ανακούφισης των πολιτών, όπως η θεαματική αύξηση των δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Το κρίσιμο τετ α τετ

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θεωρεί ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ποντάρει πολλά στη σημερινή συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στη σκιά της κρίσης που ξέσπασε στη Γαλλία, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί να αναβιώσει η προσπάθεια για μια κοινή στάση των χωρών του χειμαζόμενου νότου, η οποία επιχειρήθηκε κατά το παρελθόν, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ως ευοίωνη την επιλογή του Βερολίνου να στηρίξει ανοικτά τον στενό συνεργάτη του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Λουίς Ντε Γκίντος για την προεδρία του Γιούρογκρουπ, καθώς προέρχεται από το ΕΛΚ και πιθανότατα θα στηρίξει με μεγαλύτερη θέρμη από τον Ολλανδό κ. Ντάισελμπλουμ το αίτημα για άμεσες επενδύσεις και στήριξη της απασχόλησης με κινήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν στις επιχειρήσεις του Νότου, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.

Το σχέδιο για τον Νότο, άλλωστε, αναμένεται να βρεθεί στην αιχμή των συναντήσεων που θα έχει στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, κ. Κοέλιο. Από ελληνικής πλευράς, ο στόχος είναι να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια για μελλοντική χαλάρωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων και για σταδιακή αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο στην αιχμή του θα έχει δράσεις για αναπτυξιακές πολιτικές.

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...