Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχει και γυναικεία μορφή στο ψηφιδωτό του τάφου! Ο Τύμβος δοξάζει τον Μέγα Αλέξανδρο

Το μυστικό του τάφου παραμένει καλά κρυμμένο, ωστόσο, κομματι κομμάτι αποκαλύπτεται το μεγαλείο εκείνων που τον έφτιαξαν και οδηγούμαστε στην λύση του μυστηρίου.

Το μωσαϊκό που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και εντυπωσίασε την Ελλάδα και τον κόσμο κρύβει ένα μυστικό.


Όπως είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος όσον αφορά το ψηφιδωτό, η μορφή που δεν φαίνεται πιθανότατα είναι η Περσεφόνη την οποία οδηγεί ο Πλούτωνας στον Κάτω Κόσμο, ενώ αν είναι άλλη μορφή, ανδρική, τότε μπορεί να είναι και ο νεκρός.

Επίσης, όπως είπε ο καθηγητής, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ένοικος του τάφου να είναι άνδρας, αφού αυτό το μαρτυρά και ο Λέων της Αμφίπολης που ήταν σύμβολο ανδρείας. 
Εκτός όμως από τον καθηγητή Τιβέριο, το Discovery επικαλείται την αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».
«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β'», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.


«Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναι ο Φίλιππος Β' και τα άλογά του», είπε και αυτό ενισχύει την άποψη ότι αυτός είναι ένας τάφος ή ένα ιερό που δοξάζει τον Αλέξανδρο. «Ο Φίλιππος Β' πέθανε και έτσι ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας», τονίζει η Κινγκ.
Ο άνδρας οδηγεί άρμα, δεν φέρει όμως όπλα, είναι στεφανωμένος, είναι δηλαδή νικητής... Είναι λοιπόν ένας άνδρας που θα μπορούσε εκείνη την εποχή να συντηρήσει άρμα, εύπορος ή βασιλιάς, ίσως και επιφανής στρατιωτικός, ίσως πάλι νικητής των Ολυμπιακών αγώνων... Τα στοιχεία ταιριάζουν σε κάποια πρόσωπα της Μακεδονίας εκείνης της περιόδου... ωστόσο όλες οι θεωρίες μπορεί και να διαψευστούν.
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...