Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Ηλιθιότητα ή κακόβουλη διασπορά ψευδών ειδήσεων;Μια απίστευτη φήμη κυκλοφόρησε χθες από νωρίς το πρωί, κινητοποιώντας τους πάντες: εντοπίστηκε λέει προχθές το απόγευμα ύποπτο περιστατικό με επιβάτη αεροσκάφους που προερχόταν από την Λιβερία και ο οποίος λιποθύμησε, εμφανίζοντας παράλληλα και υψηλό πυρετό αλλά και άλλα σημάδια. Τα σμάδια, σύμφωνα με αυτούς που διακίνησαν την "είδηση", έδειχναν... πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την υφήλιο τους τελευταίους μήνες, μετά την σαρωτική επιδημία που ενέσκυψε σε χώρες της Αφρικής.
Οι "πληροφορίες" αυτές μάλιστα, που αποδείχτηκε ότι απλώς ήταν τεράστια ψεύδη, με στόχους που δεν μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα αλλά σίγουρα ήταν κακόβουλοι, προχωρούσαν και παραπέρα: έλεγαν ότι ο επιβάτης παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπου τέθηκε σε καραντίνα. Και... το κερασάκι στην τούρτα: έλεγαν οι ίδιες φήμες ότι ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αποφάσισε να έλθει σήμερα, πρωί-πρωί, στο Ηράκλειο, για να επισκεφθεί το ΠΑΓΝΗ και να διαπιστώσει από κοντά τι συμβαίνει με το υποτιθέμενο "πρώτο περιστατικό του ιού Έμπολα στην Ελλάδα"!
Παρότι το περιστατικό ήταν υπερβολικά "κραχτό" για να έχει συμβεί και να μην έχει ακουστεί κάτι επίσημα, οι αρχές του αεροδρομίου αλλά και του ΠΑΓΝΗ που... βομβαρδίστηκαν χθες με τηλεφωνήματα από όλες τις πλευρές, που ρωτούσαν για το... κρητικό περιστατικό Έμπολα,  ξεκίνησαν έναν... αγώνα δρόμου, για να διαπιστώσουν τι συνέβη. Υπήρξε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο που τροφοδότησε (μέσω της... καλπάζουσας φαντασίας κάποιου;) την φημολογία; Οι φήμες έλεγαν ότι η πηγή της "είδησης" ήταν οι υπάλληλοι security του αεροδρομίου, που "μίλησαν εμπιστευτικά" και ανέφεραν το περιστατικό. Ο αερολιμενάρχης προσωπικά είδε όλους τους υπάλληλους security του αεροδρομίου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πει οτιδήποτε τέτοιο ούτε και είχαν δει κάτι "περίεργο" που να μπορούσε να τροφοδοτήσει τέτοια φήμη. Γενικώς ερωτήθηκε πάρα πολύς κόσμος και ουδείς είχε δει οτιδήποτε!
Φυσικά ούτε στο ΠΑΓΝΗ έφθασε κάποιο κρούσμα που να μπορούσε να εκληφθεί ως Έμπολα.
Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση διασποράς ψευδών ειδήσεων, που ξεκίνησε από κάποιο από τα πολλά παντελώς ανεξέλεγκτα blogs, τα οποία δίχως την παραμικρή συναίσθηση ευθύνης, μεταδίδουν κάθε πληροφορία, όσο εξωφρενική ή κακόβουλη κι αν είναι, απλώς και μόνο για να... έχουν μερικά "κλικ" παραπάνω.
Οταν διαπίστωσαν ότι το περιστατικό είναι "μούφα" και άρχισαν τα τηλέφωνα να... χτυπάνε από την ανάποδη και να απειλούνται με κυρώσεις, έσπευσαν να αποσύρουν τα κακόβουλα δημοσιεύματα, αλλά... το κακό είχε γίνει ήδη.
Πάντως τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από το ΠΑΓΝΗ σκοπεύουν να μην αφήσουν έτσι την υπόθεση και μάλιστα ακούστηκε ότι θα προχωρήσουν σε κατάθεση μηνύσεων προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για όσους κακόβουλα διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.
Δε γνωρίζουμε αν κάποιοι δε θέλουν το καλό αυτού του τόπου, ή απλώς είναι υπερβολικά ηλίθιοι για να καθίσουν να διασταυρώσουν μία πληροφορία, ωστόσο ότι και να συμβαίνει, πρόκειται για μία απαράδεκτη υπόθεση.

Πριν από λίγο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν. "Βενιζέλειο":
«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρουν την ύπαρξη κρούσματος ιού Έμπολα στην Κρήτη και το οποίο έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχουμε να δηλώσουμε ότι πρόκειται περί ψευδούς ειδήσεως και έχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, προκειμένου άμεσα να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. - Γ.Ν. "Βενιζέλειο"»

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...