Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Αυτή είναι η γυναίκα στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

<<Αρχηγός της Κουρδικής αντίστασης σήμερα στο Κομπάνι είναι γυναίκα. Η Ναλίν Αφρίν. >>. Τα λόγια ανήκουν στον εδώ και 18 χρόνια κάτοικο Ελλάδας, τον 48χρονο γιατρό Καρδιολόγο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, από την μικρή κουρδική πόλη Κομπάνι στην Βόρεια Συρία δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα, που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές και εκπρόσωπο στην χώρα μας του PYD, του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης. 

Η δήλωσή του στην Σαββατιάτικη <<Εφημερίδα των Συντακτών>> συμπίπτει χρονικά με σειρά δημοσιευμάτων των τελευταίων ωρών, σε κοινωνικά δίκτυα του εξωτερικού αρχικά που αναπαρήχθησαν εν συνεχεία και στην Ελλάδα, ότι  οι κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη της Kobani από την επίθεση του <<Ισλαμικού Κράτους>> (ΙSIL)  έχουν  επικεφαλής μια γυναίκα, την Ναλίν Αφρίν. Για την ακρίβεια η γενική στρατιωτική διοικητής φέρεται να έχει το όνομα Nalin Afrin καθώς δεν είναι απολύτως σίγουρο αν αυτό είναι το πραγματικό σας όνομα.Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν  μαζί με τουλάχιστον μία φωτογραφία που φαίνεται, ένστολη και με κιάλια, να παρακολουθεί από ένα πρόχειρο προμαχώνα τις κινήσεις των ισλαμιστών  που επιδιώκουν με επιθέσεις να ελέγξουν την πόλη- αν και ένα μέρος της το έχουν ήδη καταλάβει. Σε τουλάχιστον ένα blog που συνδέεται με κουρδικά κινήματα ανεξαρτησίας, αναφέρεται ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στα δεξιά της Μαζλούμ Μπαγκόκ (Mazlum Bagok) σκοτώθηκε στις μάχες  πριν δύο εβδομάδες. 

Στο ίδιο blog αναφέρεται ότι οι εκατοντάδες Κούρδισες έχουν ενταχθεί στις "Μονάδες Λαϊκής Προστασίας",(YPG) όπως λέγονται οι μονάδες των Κούρδων ανταρτών στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, ένας είδος κουρδικής πολιτοφυλακής. Οπως αναφέρεται, για τις γυναίκες η ένταξη  είναι μια πολιτική και προσωπική απόφαση, δεδομένου ότι το ISIL προσβάλλει τις γυναίκες ακόμα περισσότερο.  Έβλεπαν τι θα συμβεί αν δεν υπερασπιστούν τους εαυτούς τους:Στην Τελ Χαρράν, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι γυναίκες σύρθηκαν γυμνές στους δρόμους και βιάστηκαν στα πεζοδρόμια. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τους βιασμούς, τις ατιμώσεις ή να πουληθούν σκλάβες  ή σεξουαλικά ''αντικείμενα''στους τζιχαντιστές, ήταν να πάρουν τα όπλα, γράφει το blog.
Από τiς 40.000-50.000 που είναι οι στρατιωτικές  δυνάμεις στη Συρία, το 35% είναι γυναίκες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του YPG .Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι παντρεμένες, πρόσθεσε, αλλά  δεν είναι εξαιρετικές οι περιστάσεις που ακόμα και οι μητέρες και πιο μεγάλες σε ηλικία εχουν ενταχθεί στην πτέρυγα των γυναικών, που είναι γνωστή ως YPJ. 

<<Η θέση της γυναίκας στο Κουρδιστάν ήταν πάντα ισότιμη  με τον άντρα, λέει ο  Ιεμπραχέμ Μουσλέμ. Στην οικογένειά μου η μητέρα μου ήταν η πιο δυναμική γιατί εργαζόταν ως μοδίστρα και στήριζε εμάς, τον πατέρα και τα 10 αδέλφια>>, ολοκληρώνει την σχετική δήλωσή του.

Οπως  φαίνεται και από την  περίπτωση της Nalin Afrin οι Κούρδισες πολεμούν στο πλευρό των ανδρών και  φθάνουν ψηλά σε ηγετικές θέσεις. Γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν απόλυτης ισονομίας και δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ τους, είτε στους βαθμούς είτε στις μάχες.
Στις κουρδικές δυνάμεις του YPG η συμμετοχή γυναικών είναι τόσο μεγάλη που όταν το 2011 ιδρύθηκε το YPG αμέσως πάρθηκε η απόφαση να σχηματιστεί ξεχωριστό τμήμα γυναικών, που ονομάστηκε YPJ.Πέρυσι αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό η εθελοντική κατάταξη γυναικών που για κάθε δέκα άνδρες που εντάσσονταν στο YPG, στο YPJ έμπαιναν 20 γυναίκες.Για ανθρώπους όπως ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ που μίλησε στην Εφ Συν <<η πόλη του Κομπάνι και οι Κούρδισες αντάρτισσες που πολεμούν με το όπλο στο χέρι ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές είναι κάτι πολύ περισσότερο από εικόνες που ανταλλάσσουμε στο Facebook.  Είναι οι αδελφές τους που όσο αντιστέκονται υπάρχει ακόμα ελπίδα>>.


Πηγές : tumblr.com,Εφημερίδα Συντακτών, Facebook, Twitter,κ.α
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...