Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Ένα ηλεκτροσόκ είναι πιο υποφερτό από μια σκέψη

Ένα ηλεκτροσόκ είναι πιο υποφερτό από μια σκέψηΤο ανθρώπινο μυαλό παίζει παράξενα παιχνίδια. Όταν απασχολείται συνέχεια, παράγει ιδέες που εντυπωσιάζουν, και είναι διαρκώς σε επαγρύπνηση. Όταν οι ασχολίες μειώνονται, οι σκέψεις πολλαπλασιάζονται και τρομάζουν από την έκταση που μπορούν να πάρουν, σε σημείο κάποιες φορές, ένα ηλεκτρικό σοκ να θεωρείται πιο υποφερτό από μία απλή σκέψη.
Ως ανθρώπινα όντα έχουμε την ικανότητα να απεγκλωβιζόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα όποτε το έχουμε ανάγκη, μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύουμε μέσα μας, ανακαλώντας το παρελθόν, προβλέποντας το μέλλον, να βυθιζόμαστε σε ονειροπολήσεις, να φανταζόμαστε κόσμους που ποτέ δεν υπήρξαν. Οι σκέψεις που κάνουμε όταν έχουμε σχέδια για το μέλλον, όταν διαρκώς απασχολούμε το μυαλό μας με κάτι, είναι ελάχιστες γιατί δεν προλαβαίνουν να συμβούν. Οι σκέψεις που δημιουργούνται όταν το ανθρώπινο μυαλό δεν ασχολείται με τίποτα είναι αμέτρητες, και θεωρούνται λιγότερο ανεκτές ακόμη και από ένα ηλεκτρικό σοκ.

Σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πλενόμαστε, παίρνουμε βιαστικά πρωινό, φεύγουμε για δουλειά, επιστρέφουμε σπίτι και οι σκέψεις δεν προλαβαίνουν να συλληφθούν από τον υπερβολικό φόρτο της ημέρας. Όταν ο ελεύθερος χρόνος κατακλύζει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δεν είμαστε σε θέση να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις που έρχονται και τρυπώνουν στο μυαλό μας, αδυνατούμε να διαχωρίσουμε από τον καταιγισμό, τις εποικοδομητικές από τις καταστροφικές σκέψεις.
Για την ακρίβεια, το να σκεφτόμαστε είναι εξαιρετικά οδυνηρό στις περιπτώσεις όπου δεν έχουμε με τίποτα να απασχολήσουμε το μυαλό μας. Όταν εμπλεκόμαστε με πολλά πράγματα, οι σκέψεις περισσεύουν, όποια ιδέα έρχεται στο μυαλό, συνήθως γίνεται πράξη μετά από λίγο. Οι σκέψεις που αφορούν όνειρα, δεν προλαβαίνουν να φτάσουν ούτε μέχρι την διαδικασία που απαιτεί μία ιδέα μέχρι να συλληφθεί στην ολότητά της. Όταν ξαφνικά διακόπτονται οι εξωτερικές διεργασίες, ξεκινάει ο εφιάλτης γιατί μένουμε μόνοι με τις σκέψεις μας. 
Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού οφείλει να αξιοποιείται για να είναι εποικοδομητική
Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού οφείλει να αξιοποιείται για να είναι εποικοδομητική
Σε μία έρευνα του Χάρβαρντ, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, με τίτλο, “Απλά σκέψου: Οι προκλήσεις ενός απελευθερωμένου μυαλού”, μία ομάδα ερευνητών προχώρησε σε 11 ξεχωριστές μελέτες, κατά τις οποίες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περάσουν από 6 έως 15 λεπτά μόνοι σε ένα δωμάτιο χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να σκέφτονται. Διαπιστώθηκε ότι το 83% των συμμετεχόντων προτιμούσαν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις σκέψεις τους. 
"Ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο που συνδέθηκε στο πόδι τους και τις σκέψεις, οι περισσότεροι επέλεξαν το ηλεκτροσόκ". 
Στα πρώτα πειράματα οι εξεταζόμενοι δυσκολεύτηκαν να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους. Σε σημαντικό ποσοστό, δήλωσαν πως προσπάθησαν να “κλέψουν”, ακούγοντας μουσική ή κοιτώντας το κινητό, για να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο. Από την μερική ασάφεια των αποτελεσμάτων που στηρίχθηκε στον βαθμό δυσκολίας των συμμετεχόντων να κάτσουν να σκεφτούν, οι ερευνητές προχώρησαν και σε άλλα πειράματα. Τα αποτελέσματα εξακολούθησαν να είναι αρνητικά. 
Οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 77 ετών στις επόμενες δοκιμασίες, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από αρνητικές διεργασίες, όπως να δουν φωτογραφίες που προκαλούσαν αποτροπιασμό, να ακούσουν ανατριχιαστικούς ήχους, ακόμη και να δεχθούν ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ. Ειδικότερα, ο δρ James Coan είχε ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με μια μηχανή ηλεκτροσόκ. Όπως αναφέρεται, "Δεν ήταν κάτι επώδυνο, ήταν απλά ένα κουτί με μια εννιάβολτη μπαταρία που παράγει ένα ήπιο ηλεκτροσόκ". 
"Τους βάλαμε σε ένα δωμάτιο μόνους τους με τον εαυτό τους και με ένα ηλεκτρόδιο που συνδέθηκε στον αστράγαλό τους. Τους είπαμε ότι μπορούσαν να περάσουν χρόνο με τις σκέψεις τους ή ότι είχαν την δυνατότητα να κάνουν ένα μικρό ηλεκτροσόκ". Τα αποτελέσματα προβλημάτισαν ιδιαίτερα, τους αναλυτές, καθώς από τους 18 άνδρες, οι 12 προτίμησαν το ηλεκτροσόκ.
Οι σκέψεις κινούνται στο άπειρο όταν μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας
Οι σκέψεις κινούνται στο άπειρο όταν μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας
Όταν ρωτήθηκαν αν θα πλήρωναν για να αποφύγουν καθεμία από τις δυσάρεστες εμπειρίες που προτείνονταν εναλλακτικά, όσοι εξεταζόμενοι απάντησαν θετικά, έπρεπε να παραμείνουν για 15 λεπτά μόνοι με τις σκέψεις τους. Συνολικά, κατά το διάστημα αυτό, το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών που συμμετείχαν, προτίμησαν να δεχθούν το ηλεκτρικό σοκ για να γλιτώσουν τη σκέψη, ενώ μερικοί ήταν πρόθυμοι να δεχθούν και παραπάνω από ένα ηλεκτρικό σοκ. 
Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι όταν το μυαλό τους κυριαρχείται από μια δραστηριότητα απ' ότι όταν περιπλανιέται στο αόριστο. Δεν αντέχουν να ακούσουν τις ίδιες τους τις σκέψεις, κυρίως όταν έχουν συνηθίσει να μην βρίσκουν χώρο γι' αυτές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών, “το να αφήσεις κάποιον μόνο με τις σκέψεις του είναι, όπως φαίνεται, τόσο αποκρουστικό, που οδήγησε πολλούς συμμετέχοντες στο να κάνουν μικρά ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, τα οποία προηγουμένως είχαν δηλώσει πως θα πλήρωναν για να τα αποφύγουν”.  
Είναι εντυπωσιακά τρομακτική η σύλληψη της ιδέας πως μες στο μυαλό ενός ανθρώπου μπορεί να συμβεί μία μικρή έκρηξη σκέψεων που συχνά, δεν αφήνει περιθώρια αποδοχής. Όταν δεν υπάρχει τίποτα να σκεφτείς, υποχρεωτικά αναλώνεσαι σε σκέψεις που υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να μην δημιουργούνταν ποτέ. Η πνευματική καλλιέργεια προετοιμάζει γόνιμο έδαφος για υγιείς σκέψεις, όταν όμως παρατηρείται ανησυχητική σταθερότητα στο μυαλό μας, τα πράγματα περιπλέκονται. Η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου αρχίζει να κινείται αντίστροφα από την ομαλή πορεία, τα λεγόμενα παράξενα παιχνίδια του μυαλού. 
Για περισσότερα άρθρα γύρω από την κοινωνία ή την ψυχολογία, μπορείτε να ανατρέξετε στο ομώνυμο tag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...