Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Γλυκιά τάρτα με γέμιση έκπληξη! Μαμαδίστικη γεύση από το παρελθόν…


Οι σπιτικές τούρτες της παιδικής μου ηλικίας –θα τις θυμούνται όλοι οι συνομίληκοί μου και οι περίπου συνομίληκοι - είχαν σαν βασική κρέμα σε διάφορες παραλλαγές την κρέμα με άνθος αραβοσίτου. 


Κομπόστες, φρυγανιές, μπισκότα, καβουρδισμένα αμυγδαλάκια  και κρέμα με άνθος αραβοσίτου βανίλια ή σοκολάτα! Οι βουτυρόκρεμες και πιο πολύ κόπο ήθελαν (σπάνια τα μίξερ στα νοικοκυριά της εποχής) και δεν ήταν τόσο οικονομικές.  Ίσως στα αστικά νοικοκυριά να χρησιμοποιούσαν και σαντιγύ αλλά εμείς στην επαρχία μόνο σε ζαχαροπλαστείου γλυκά τη δοκιμάζαμε. 


Η μαμά μου λοιπόν για να την κάνει πιο πλούσια την εμπλούτιζε κατά καιρούς με κομματάκια φρούτων, με τριμμένα μπισκότα, με αντικατάσταση μέρους του γάλατος από χυμό , με κομματάκια σοκολάτας. Αυτά σκεφτόμουν ξεφυλλίζοντας προ καιρού ένα παλιό της τετράδιο…  Και αυτή η τόσο αγαπημένη κρέμα αποτέλεσε τη βάση της γέμισης στις τάρτες της σημερινής συνταγής. 



Ήταν και κάποιες περυσινές μαρμελάδας που ήθελα να μου αδειάσουν τη γωνιά για τις καινούριες  και έπρεπε να καταναλωθούν και η ιδέα έγινε πράξη! Ανάμειξη της κλασικής κρέμας  με μαρμελάδα και η γέμιση της τάρτας μου ήταν έτοιμη. 


Τη δεύτερη μάλιστα φορά την έκανα και πιο σύνθετη! Μέρος της κρέμας ανακατεύτηκε με σοκολάτα . Ωραίο αποτέλεσμα και τώρα. Ιδέες μου μπαίνουν στο μυαλό για ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, μυζήθρες και άλλα… Ίδωμεν!


Υλικά:
Α. Βάση της τάρτας:
3,5 κούπες αλεύρι
2 αυγά
½- ¾ κούπας ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο και βούτυρο μισό –μισό (μαζί με τη γέμιση θα χρειαστούμε μισό πακέτο των 250 γραμμαρίων βούτυρο)
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκαλιού
1τσιμπιά αλάτι
Β. Γέμιση:
2,5 κούπες γάλα
5  κουταλιές σούπας  άνθος αραβοσίτου
1 κομμάτι βούτυρο όσο ένα μεγάλο λουκούμι
1 αυγό
¾ κούπας -1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας  και 2 κουταλιές ακόμη
Προαιρετικά (δείτε τις παρατηρήσεις) , 50 γραμμάρια σοκολάτα 52% σε κακάο και 2 κουταλιές αχνοζάχαρη.

Επί το έργον:


Μετράμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε το αλάτι  τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κρατάμε ένα κομμάτι σαν μεγάλο λουκούμι βούτυρο και κόβουμε το υπόλοιπο σε κομματάκια μέσα στη δοσομετρική κούπα. Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο να έχουμε μια κούπα   λιπαρή ουσία. 

Προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα του ελαιολάδου και τα αυγά και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ τη ζύμη μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μια ώρα. Αν είναι ζεστό το περιβάλλον τη βάζουμε στο ψυγείο.


Ετοιμάζουμε την γέμιση: Βάζουμε  2 κούπες από το γάλα να κάψει και στο υπόλοιπο διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου. Μόλις πάει το γάλα να φουσκώσει  προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε πάνω στο μάτι μέχρι να πήξει. 

Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο , τη μαρμελάδα και το αυγό κτυπημένο.  Αφήνουμε την κρέμα να περιμένει σκεπασμένη με μεμβράνη για να μη κάνει κρούστα.


Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε φόρμα  διαμέτρου 26 cm απλώνουμε τη ζύμη με το χέρι φροντίζοντας να έχει μεγαλύτερο ύψος στα τοιχώματα . Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε κάποιο όσπριο ή ειδικά «βοτσαλάκια» για ψήσιμο τάρτας (εγώ έχω σε ένα βάζο όσπρια προηγούμενης χρονιάς που δεν βράζουν και τα χρησιμοποιώ γι αυτές τις δουλειές…).  Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα. 


Βγάζουμε το χαρτί και τα βαρίδια και απλώνουμε τις 2 κουταλιές μαρμελάδα και από πάνω  την κρέμα. 

Ξαναφουρνίζουμε για  30-40 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε την τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 


Εν ανάγκη τη βάζουμε λίγη ώρα στο ψυγείο. Σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Παρατηρήσεις:

1)Στη δεύτερη εφαρμογή κράτησα το 1/3 της κρέμας και πρόσθεσα την σοκολάτα τριμμένη και την άχνη. Έτσι ελάττωσα σε ¾ της κούπας τη μαρμελάδα για την υπόλοιπη κρέμα.  

Άπλωσα πρώτα την λευκή κρέμα και από πάνω έριξα κυκλικά την σοκολατένια . Δεν είμαι πολύ επιδέξια στα σχέδια αλλά δεν είχε άσχημη εμφάνιση.

2)Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από τη ζύμη και να κάνουμε σχέδια με κουπ πατ πάνω από την τάρτα. 

Εγώ δεν είχα κουπ πατ στο χώρο που την έφτιαξα και έκοψα κύκλους και ημικύκλια  ζύμης με ένα σφηνάκι για να τη στολίσω…

3)Την πρώτη φορά χρησιμοποίησα μαρμελάδα δαμάσκηνο και τη δεύτερη μαρμελάδα πορτοκάλι. Μάλλον η δεύτερη της πηγαίνει καλύτερα. Ή ίσως να ήταν και ο συνδυασμός με τη σοκολάτα.

Καλή εβδομάδα! 


Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους http://cretangastronomy.blogspot.com/#ixzz3JL1CHjQF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...