Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δήμος Ηρακλείου κατάσχεσε τηλεόραση και πλυντήριο από συνταξιούχο καρδιοπαθή .Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Ο Δήμος Ηρακλείου κατάσχεσε τηλεόραση και πλυντήριο από συνταξιούχο καρδιοπαθή
Αντιμέτωποι με έναν αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο «μποναμά» βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι απειλούνται με κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους εξαιτίας των οφειλών τους προς τον τοπικό δήμο.
Ενδεικτικό της αναλγησίας των τοπικών αρχόντων είναι το περιστατικό της περασμένης Τρίτης, όταν ένας 60χρονος συνταξιούχος από τις Νότιες Συνοικίες ήρθε αντιμέτωπος με δυο δικαστικούς επιμελητές που δίστασαν να του κατασχέσουν μέρος της οικοσκευής του, όπως η τηλεόραση και τον πλυντήριο του.
Όταν το κουδούνι του διαμερίσματος του χτυπούσε επίμονα ο ηλικιωμένος άνδρας δεν μπορούσε να φανταστεί τι τον περίμενε. Ανοίγοντας την πόρτα, εμβρόντητες είδε τους δυο υπαλλήλους, που ενεργούσαν κατ΄ εντολή του Δήμου Ηρακλείου, να βγάζουν από την τσάντα τους τον κατάλογο προσημείωσης και να ξεκινούν χωρίς χρονοτριβή την αξιολόγηση των προς κατάσχεση ηλεκτρικών συσκευών.

Ο εφιάλτης του 60χρονου διήρκησε για περίπου μία ώρα, όμως δεν τελείωσε εκεί. Την αμέσως επόμενη ημέρα, οι επιμελητές επέστρεψαν στην οικία του για να του επιδώσουν την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της κινητής περιουσίας του.
Η είδηση για την πρακτική που ακολουθείται με την κατάσχεση οικιακού εξοπλισμού, και μάλιστα μέσα στις γιορτινές ημέρες, από μόνη της δημιουργεί αλγεινή εντύπωση. Ωστόσο το περιεχόμενο της έκθεσης προκαλεί οργή και αποτροπιασμό. Συγκεκριμένα αναφέρεται:  «Επέβαλα αναγκαστική κατάσχεση για το παραπάνω οφειλόμενο ποσό στην κάτωθι κινητή περιουσία που ανήκει στον/ην καθ΄ου/-ης η εκτέλεση, δηλαδή είδος: -α) ένα πλυντήριο ρούχων, μάρκα S****** , μοντέλο: 5010-6kg, κατάσταση: μέτρια, χρώμα: λευκό, αξίας 200,00 ευρώ και -β) δυο τηλεοράσεις (υπάρχει και τρίτη τηλεόραση στον τόπο της εκτέλεσης την οποία δεν την κατάσχω), ήτοι: -1) μάρκα: B****, μοντέλο: 14T6123P και S/N 211.00.373, κατάσταση: μέτρια, αξίας 200,00 ευρώ και -2) μάρκα: B***, μοντέλο: CTV14612SPTLX και S/N 312.00.412, κατάσταση: μέτρια, αξίας: 200,00 ευρώ. Και ΣΥΝΟΛΙΚΑ εκτιμάται η ως άνω κατασχεθείσα κινητή περιουσία κατά τα σχετικά άρθρα του Κ.Ε.Δ.Ε από εμένα και τον μάρτυρα αντί του ποσού των: εξακοσίων ευρώ (600,00 ευρώ)».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνταξιούχος πάσχει από σοβαρή καρδιακή πάθηση και έχει βεβαιωμένη αναπηρία 80%. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τις τοπικές αρχές να τον υποβάλουν σε ένα απάνθρωπο μαρτύριο για να διεκδικήσουν το οφειλόμενο ποσό. Ένα ποσό το οποίο ανέρχεται σε 4.213 ευρώ και αφορά σε πρόστιμο αυθαιρέτου που του έχει επιβληθεί από το 1994 αλλά  δεν κατάφερε να αποπληρώσει ούτε μετά την τελευταία έγγραφη ειδοποίηση που παρέλαβε.
Οι δικαστικοί επιμελητές στους οποίους έχει ανατεθεί η διαδικασία κινούνται βάσει έγγραφης παραγγελίας του τμήματος οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου με τον ειδικό ταμία να εκτελεί την πολιτική εντολή που έχει λάβει. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από την παραπάνω έκθεση, οι επιμελητές δείχνουν και την «επιείκεια» τους και ως χάρη δεν κατάσχουν την τρίτη τηλεόραση που εντόπισαν μέσα στο σπίτι.
Απάνθρωπη αντιμετώπιση
Από τα μέσα Νοεμβρίου, όποτε και έληξε η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο Δήμος Ηρακλείου προς τους οφειλέτες για την εφάπαξ εξόφληση των οφειλών ή την αποπληρωμή τους με δόσεις αλλά με βαριές προσαυξήσεις, έχουν ξεκινήσει με διαδικασίες εξπρές οι κατασχέσεις σε εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης.
Η αγωνία της δημοτικής αρχής να προλάβει την παρέλευση της 20ετίας, που θα σημάνει την οριστική παραγραφή των χρεών, την έχει οδηγήσει να υιοθετήσει αυτή την πρωτόγνωρα σκληρή στάση σε μια ύστατη προσπάθεια να γεμίσει τα ελλειμματικά ταμεία της με τις συσσωρευμένες ανείσπρακτες οφειλές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο δεσμευμένος εξοπλισμός βγαίνει στο σφυρί όταν το αποφασίζει ο Δήμος.
«Ο πλειστηριασμός της άνω κατασχεθείσας περιουσίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού, καθώς και οι λοιπές διαδικασίες θα οριστούν με εντολή του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, όταν αυτός κρίνει αναγκαίο» αναφέρουν τα κατασχετήρια.
Μέχρι να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός, όμως, οι οφειλέτες είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τα κατασχεμένα σε καλή κατάσταση και είναι υπόλογοι αν πάθουν κάποια βλάβη. Αν, μάλιστα, τηρηθεί κατά γράμμα ο νόμος, τότε δεν μπορούν καν να τα χρησιμοποιούν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να λάβουν σχετική άδεια από τις δικαστικές αρχές. «.... Ο μεσεγγυούχος φυλάει τα κατασχεθέντα πράγματα και δεν έχει εξουσία να τα χρησιμοποιεί. Αν η φύση του κατασχεμένου το επιβάλλει, ο μεσεγγυούχος, μετά από άδεια του ειρηνοδικείου της περιφερείας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., ενεργεί και διαχειριστικές πράξεις. Ο μεσεγγυούχος έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει και παραδίδει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού το προϊόν της διαχείρισης».
Δηλαδή, στην περίπτωση του καρδιοπαθή συνταξιούχου από τις Νότιες Συνοικίες, για να θέσει σε λειτουργία την κατασχεμένη τηλεόραση του ή να πλύνει τα ρούχα του στο κατασχεμένο πλυντήριο θα πρέπει να λάβει σχετική άδεια αλλιώς σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται και είναι υπόλογος απέναντι στον κύριο της οφειλής, δηλαδή στον Δήμο.
Τι απαντά ο Δήμος
Οι έφοδοι σε σπίτια χρεωμένων δημοτών και οι συνακόλουθες κατασχέσεις ακόμη και σε ηλεκτρικές συσκευές έχει φέρει χιονοστιβάδα αντιδράσεων από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φορείς και συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου Κρήτης.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα που έχει προκύψει, δίνοντας διαφορετική διάσταση και ερμηνεία στα γεγονότα.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...