Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος είναι αλήθεια;

syriza 1Τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) τα γνωρίζουμε. Μας κυβερνούν από το 1974. Σαράντα χρόνια. Είναι απλώς εκλογικοί μηχανισμοί, που συλλέγουν πελατεία και όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσουν, εφαρμόζουν ξενόφερτες συνταγές, όσο το εκλογικό κόστος, τα μικροσυμφέροντα της πελατείας και οι ξένοι προστάτες τους, επιτρέπουν.
Μέτριοι αρχηγοί, ακόμη πιο μέτρια στελέχη και που και που, κάποιος χαρισματικός άνθρωπος, που το κομματικό περιβάλλον, εγκαίρως φροντίζει να ευνουχίσει, για να μη χαλάει την πιάτσα.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι; Πόσα ξέρουμε ή καλύτερα πόσα θυμόμαστε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πιθανότατα θα είναι και ο νικητής των επομένων βουλευτικών εκλογών που μπορεί να μην αργήσουν και πολύ;
Επειδή ως γνωστόν, παρθενογέννεση δεν υπάρχει, ίσως πρέπει να θυμηθούμε από που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συνήθως η καταγωγή μας λέει πολλά για την ταυτότητα.
ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτ..ΕΑΡ, Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αλήθεια ποιος θυμάται σήμερα αυτήν την πορεία; Ποιος θυμάται τις διαδοχικές μεταλλάξεις ενός κόμματος που ξεκίνησε από την ιδεολογία του κομμουνισμού και έχει φτάσει σήμερα να μιλάει για διεθνείς αγορές, επιχειρηματικότητα και ευρώ;
Υπάρχουν 3 στοιχεία στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, αν θέλουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα του κόμματος αυτού και τι σημαίνει μια διακυβέρνηση από αυτό.
Το πρώτο στοιχείο είναι ο κομμουνισμός.
Μπορεί να έχει ξεθωριάσει με τα χρόνια και να μην αναφέρεται καν στην ρητορική του κόμματος αυτού. Μπορεί για να ικανοποιηθούν οι όψιμοι ψηφοφόροι και στελέχη του, προερχόμενα από άλλα κόμματα, να φλερτάρει με την σοσιαλδημοκρατία και τους πράσινους. Μπορεί να εμφανίζεται σαν απλώς αριστερό κόμμα. Όμως δεν πρέπει να γελιόμαστε.

CHINA/

Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο σοσιαλισμός μιας ελεύθερης οικονομίας, που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και κατόπιν ασκεί κοινωνική πολιτική φορολογώντας τον επιχειρηματία. Στο πίσω μέρος του μυαλού των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η κυριαρχία του κράτους. Το κράτος (και ίσως κατ επέκτασιν και το κόμμα) θα ρυθμίζει τα της οικονομίας με την αιτιολογία του ελέγχου των ιδιωτικών συμφερόντων και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Επίσης στο μυαλό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν έννοιες όπως κρατικοποίηση, εθνικοποίηση, φορέων και ΔΕΚΟ, που καλώς ή κακώς έχουν συνδεθεί με την κρατική διαφθορά και τις κομματικές προσλήψεις ημετέρων.
Οι παραπάνω απόψεις περί κράτους, δεν είναι απαραιτήτως κακές σε επίπεδο φιλοσοφικής συζήτησης, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Υπάρχει μόνο μια χώρα στον πλανήτη που τις υιοθετεί πια. Η β. Κορέα. Με απλά λόγια, όποιος τις υιοθετεί δεν έχει συνομιλητή.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η επαναστατικότητα καθώς και μια σχεδόν έμφυτη αντανακλαστική αντίδραση σε οποιονδήποτε κρατικό περιορισμό. Έχοντας κατά νου την κατάληψη της εξουσίας, ίσως όχι πια με τα όπλα, αλλά οπωσδήποτε με δυναμικό τρόπο, που θα προηγηθεί των εκλογών, μέσω κινητοποιήσεων, καταλήψεων, απεργιών, διαδηλώσεων, συγκρούσεων με την αστυνομία κλπ, το κόμμα αυτό συχνά οδηγείται στην καλύτερη περίπτωση να δείχνει ανοχή σε αναρχικά, αντιεξουσιαστικά στοιχεία, ακόμα και σε τρομοκράτες και να εστιάζει στις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες τους οδήγησαν να επιλέξουν αυτό το δρόμο και στη χειρότερη περίπτωση στελέχη του, φλερτάρουν με χώρους ύποπτους για τρομοκρατική δραστηριότητα.
syriza 3
Το τρίτο στοιχείο είναι μια οικουμενική αντίληψη που κουβαλά η κομμουνιστική ιδεολογία. Αυτό το στοιχείο εκφράζεται με την συνειδητή τήρηση αποστάσεων από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθνικό, ρατσιστικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό, μικροαστικό κλπ.
Αυτό όμως οδηγεί το κόμμα να ενεργεί συχνά σαν ΜΚΟ που υποστηρίζει τα δικαιώματα της χ μειονότητας, πράγμα θεμιτό και σωστό, αλλά όχι και το πρωταρχικό μέλημα μιας εθνικής κυβέρνησης και μάλιστα ενός λαού με μια ιστορία ελληνοχριστιανικής παράδοσης 20 αιώνων. Ενός λαού που μπορεί να πατά στην εκκλησία μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά θεωρεί την θρησκεία συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του.
Προσωπικά δεν είμαι ειδικός της πολιτικής επιστήμης ή της κοινωνιολογίας και σίγουρα δεν γνωρίζω τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζω μόνο την εικόνα που εκπέμπεται από αυτό το κόμμα σε μεγάλη μερίδα του Ελληνικού εκλογικού σώματος.
Τελικά, η απορία είναι πώς είναι δυνατόν να μακροημερεύσει μια κυβέρνηση αυτού του κόμματος, όταν υπό το κράτος της απελπισίας έχει συγκεντρώσει ένα 20% περίπου ψηφοφόρων οι οποίοι δεν ασπάστηκαν ξαφνικά τα ανωτέρω προαναφερόμενα στοιχεία της ιδεολογίας του και κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά;
Και πώς θα έχει συνοχή μια τέτοια κυβέρνηση, όταν στελέχη του που προέρχονται από άλλους χώρους και εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ για βουλευτική αποκατάσταση, ξαφνικά βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους (έχουν άραγε;) ή ακόμα χειρότερα με την εκλογική τους πελατεία;
Η προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαναγκαστεί πολύ σύντομα σε απομάκρυνση από την εξουσία, όχι γιατί θα είναι καλύτεροι οι αντίπαλοί της, αλλά εξ αιτίας εσωτερικών συγκρούσεων που θα προκύψουν, μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας. Είναι άλλωστε γνωστή η τάση της αριστεράς για πολυδιάσπαση.
Ειλικρινά δεν έχω απάντηση σχετικά με το ποια επιλογή στις εκλογές θα κάνει το μικρότερο κακό. Πιστεύω μόνο πως η η τελευταία ελπίδα είναι να επιδείξει ωριμότητα ο λαός, στέλνοντας στη βουλή, αυτή τη φορά τους έντιμους και ικανούς οι οποίοι και ίσως μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια εθνική συνεννόηση, μετεκλογικά.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...