Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Οι θρυλικές ομιλίες του Ξενοφώντος Ζολώτα στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις...

zolotas
Η σαφής πολιτική κίνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, που έγραψε και εκφώνησε δύο λόγους στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις
Χρειάζεται βαθιά και ουσιαστική κατανόηση τόσο της ελληνικής όσο και της αγγλικής γλώσσας για να μπορέσει κανείς να γράψει και να εκφωνήσει όχι έναν, αλλά δυο τέτοιους λόγους. Χρειάζεται και ένα δυνατό κίνητρο, ένας λόγος. Ποιος ήταν αυτός; Σύμφωνα με τον Ν. Σαραντάκο, δεν ήταν κάποια ιδεολογική εμμονή εθνικο-πατριωτικού χαρακτήρα στην ελληνική γλώσσα.
Ήταν μια σαφής πολιτική κίνηση: να στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης στη βαθιά λαβωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, Ελλάδα. Οι λόγοι εκφωνήθηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η πρώτη ομιλία έγινε το 1957 και προκάλεσε τόσο ενθουσιασμό που μετά από απαίτηση του επικεφαλής της διεθνούς Τράπεζας, επαναλήφθηκε παρόμοια ομιλία το 1959. Ο Ζολώτας ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το κείμενο της πρώτης ομιλίας, αφού ενημέρωσε το κοινό για το εγχείρημα του, προκείμενου να τραβήξει την προσοχή τους, είναι το εξής:

Η ιστορία του σεξ εδώ και 100.000 χρόνια

Μια θαυμάσια εξιστόρηση του έρωτα, της γονιμότητας και της σχέσης των δύο φύλων από την Παλαιολιθική Εποχή 
Στην Τριέρη, στην πιο παλιά πόλη της Γερμανίας, στην ειδυλλιακή και αυστηρά καθολική γενέτειρα του Μαρξ, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.....

«100.000 χρόνων σεξ» στο Landesmu seum. Ο χαμηλός φωτισμός, οι πονηρά κοκκινοβαμμένοι τοίχοι, οι προθήκες με τα εξαιρετικά εκθέματα και τα άρτια επιστημονικά κείμενα κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όχι όμως και των επισκεπτών. Τα σχολεία προτιμούν να βλέπουν τη μόνιμη «αθώα» συλλογή του μουσείου, και όσο για τους φιλήσυχους καθολικούς της Τριέρης, αποφεύγουν να σκανδαλίζονται με πορνογραφικού περιεχομένου εκθέματα.

Η έκθεση όμως είναι μια θαυμάσια εξιστόρηση του έρωτα, του σεξ, της γονιμότητας και της σχέσης των δύο φύλων. Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ο άνθρωπος άρχισε να αποτυπώνει με καλλιτεχνικό τρόπο το σώμα του - στην αρχή κυρίως το γυναικείο σώμα. Από το τέλος περίπου της Παλαιολιθικής Εποχής μέχρι και τη μετάβαση στην Εποχή του Χαλκού βρίσκουμε αντικείμενα που παρουσιάζουν γυναικείες μορφές με πολύ πλούσια στήθη και γοφούς, δείγμα γονιμότητας. Η περίφημη Αφροδίτη του Βίλντορφ στην Αυστρία, η οποία έχει ηλικία περίπου 25.000 ετών και ύψος μόλις 11 εκατοστών και η οποία παρουσιάζεται στην έκθεση, αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...