Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Κάθετη πτώση 9,24% στο Χρηματιστήριο Η ΦΛΥΑΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

"Ας μην τρελαίνονται οι νέοι - ανίδεοι υπουργοί να εκδηλώνουν το πάθος τους για ακυρωση νόμων,επαναπροσληψεις χωρις να υπαρχουν λεφτα για να το κανουν, επανακρατικοποιήσεις και κρατικοποιήσεις και ας μη διατυμπανίζουν κάθε ώρα το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί δε θα μείνει ούτε τσακιστό ευρώ μέσα στο χρηματιστήριο (όποιοι θα βιαστούν να πουν ότι χέστηκαν γι' αυτό, να τους επαναφέρω λέγοντάς τους ότι συνήθως μετά την καθολική κατακρήμνιση του χρηματιστηρίου, έρχεται το bank run, και τότε θα δουν αν χέστηκαν ή όχι).
Ας αντιληφθούν επιτέλους οι αριστεροί υπουργοί του Σύριζα, που μεγάλωσαν ιδεολογικά με το κράτος μπαμπάκα μέσα στον εγκέφαλό τους, ότι το διεθνές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, ότι είμαστε ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ χώρα περιορισμένων δυνατοτήτων και ότι αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει μεθοδικά και σιωπηλά, με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις.
Εκτος και εαν θελουν να προκαλεσουν bank run και μετα να επικαλουνται οτι ηθελαν να καλυτερεύσουν τη ζωή μας αλλα .......... δεν προλαβαν"Κάθετη πτώση 9,24% στο Χρηματιστήριο Η ΦΛΥΑΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
Μετά την ηρεμία της Δευτέρας, ήρθε η καταιγίδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να υποχωρεί και να κλείνει με απώλειες άνω του 9%. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο και τον σχετικό δείκτη με απώλειες 21% να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά.

Αρνητικά συνέβαλαν δηλώσεις νέων υπουργών σχετικά με το μέλλον εισηγμένων εταιρειών που εμπλέκονταν στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Αν και αμέσως μετά τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οι απώλειες της αγοράς περιορίστηκαν λίγο, γρήγορα ξαναπήραν την ανιούσα.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 711,13 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 9,24%. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 199,40 εκατ. ευρώ.
Οι μεγάλες απώλειες
Βαριές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος σημειώνει πτώση 14,51%, μετά την ανακοίνωση ότι σταματά άμεσα η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Η μετοχή του ΟΛΠ χάνει 8,99%, επηρεαζόμενη επίσης από τις δηλώσεις των μελών της νέας κυβέρνησης.

Στον τραπεζικό κλάδο, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς υποχωρούν 12%-14%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Bank -16,22%, Εθνική -19,64%, και Πειραιώς -21,43%.
Εκτοξεύονται τα ομόλογα
Την ίδια ώρα εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης.
Στην πλατφόρμα Tradeweb, που παρακολουθεί την πορεία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτινάχθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 16,03%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,30%, ενώ το 5ετές βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό φθάνοντας το 13,12%.
Γιατί αντιδρά η αγορά
Ουσιαστικά, μετά την ανάπαυλα της Δευτέρας, οπότε η αγορά τηρούσε στάση αναμονής έως ότου γίνει γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα, το ταμπλό βρίσκεται στο... κόκκινο.
Πού οφείλεται όμως η μεγάλη αυτή πτώση σύμφωνα με τους αναλυτές;
- Στις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για ακύρωση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, όπως της πρώην έκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό και των περιφερειακών αεροδρομίων. Μέσω των δύο αυτών έργων το Δημόσιο θα εισέπραττε έσοδα άνω των 2 δις ευρώ (915 εκατ. από την παραχώρηση του Ελληνικού και 1,2 δις από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών).
- Στην εξαγγελία του υπουργού Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και την επιστροφή στο Δημόσιο του πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις είχαν προωθηθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και ο βαθμός προόδου τους έστελνε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό.
Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με τη μαζική αποχώρηση από το ελληνικό χρηματιστήριο ξένων funds που θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα έχουν επιτυχία, εξηγούν τη γενικευμένη πτώση του γενικού δείκτη.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...