Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΑΤΜ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ! ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ, ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΦΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΞΙΜΟΥ ΣΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: "Ο,ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!"Φωτιά έβαλε το γερμανικό έγγραφο που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, με το οποίο η Γερμανία ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί η νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας που είχε συμφωνηθεί. 

Η διαρροή του εγγράφου μπορεί να θεωρηθεί και σαν μια επίδειξη δύναμης της Γερμανίας προς την Αθήνα. Ήρθε την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.Σύμφωνα με το Reuters, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η αντίδραση της Αθήνας δεν άργησε ιδιαίτερα. Και ήταν, όπως αναμενόταν, αρνητική. "Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση", τόνιζαν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως "είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης".Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το Βερολίνο με το έγγραφό του "ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
"Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης".

Το έγγραφο

Η τακτική της Γερμανίας σαφής: να πιέσει και να βάλει την Ελλάδα στον τοίχο. Η στιγμή της διαρροής του εγγράφου έχει άλλωστε τη δική της, μεγάλη, σημασία. Όχι μόνο γιατί έρχεται πριν από το τετ α τετ του Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του αλλά γιατί έρχεται πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. 

"Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", σημειώνεται στο έγγραφο. 

"Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς", συνεχίζει το κείμενο.

Εκτός όλων των άλλων, το έγγραφο στέλνει ακόμη ένα μήνυμα: το Βερολίνο θέλει και την τρόικα στη θέση της. 

Η Γερμανία μεταξύ άλλων καλεί την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας αλλά και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που επεκτάθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα --πριν την πληρωμή τόκων-- 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. 

Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.

"Με βάση τα στοιχεία που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση αλλά επίσης και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου", υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό.

Δεν είναι σαφές πόσης υποστήριξης θα τύχει στις συνομιλίες στην ευρωζώνη η θέση της Γερμανίας, που φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...