Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες από Δευτέρα; Το Κούγκι είναι τώρα, λένε οι Ευρωπαίοι

Δραματικές εξελίξεις.
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί παράταση ενός μήνα στη δανειακή σύμβαση απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από το Eurogroup να παραταθεί η δανειακή σύμβαση κατά 1 μήνα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος. 

"Δεν υπήρχε στήριξη για αυτό", είπε ένας αξιωματούχος. Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως υποβλήθηκε αίτημα για παράταση ενός μήνα και απορρίφθηκε.
Η άκαμπτη στάση ορισμένων ΥΠΟΙΚ έγινε αισθητή ήδη από την προσέλευσή τους στο Eurogroup, με τον επικεφαλήςJeroen Dijsselbloem να αναφέρει χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα στις διαπραγματεύσεις".
H συζήτηση στο  Eurogroup  συνεχίζεται χωρίς τον Βαρουφάκη! Οι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το Κούγκι είναι ήδη παραγματικότητα σύμφωνα με την ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή>
Τη στιγμή που το κρίσιμο Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο το ελληνικό ζήτημα.
Ευρωπαίος διπλωμάτης που είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα λέει στην «Κ» ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παρουσιάζει στον ελληνικό λαό την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου ως τελεσίγραφο, κάτι το οποίο δεν αληθεύει.
«Το έγγραφο αυτό δεν ήταν ποτέ τελεσίγραφο, παραπλανούν τον κόσμο», είπε στην «Κ» ο διπλωμάτης. «Αυτό που παρουσιάζουν στην Βουλή ως τελεσίγραφο των θεσμών δεν ήταν ποτέ μια τελική πρόταση».
Ενδεικτική του μη οριστικού χαρακτήρα της πρότασης της 25ης Ιουνίου, επί της οποίας η ελληνική κυβέρνηση ζητά δημοψήφισμα είναι και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μόλις χθες.
«Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. « Δεν υπάρχει τελεσίγραφο», είχε καταλήξει το πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η τελική πρόταση θα συμφωνείτο σήμερα αλλά η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση μονομερώς», είπε ο διπλωμάτης. 
Το ίδιο επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup και μία σειρά υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Το έγγραφο της 25ης Ιουνίου  ήταν ένα feasibility blueprint (προσχέδιο του τι θα ήταν εφικτό να συμφωνηθεί)», εξηγεί ο διπλωμάτης. «Η τελική συμφωνία θα ήταν καλύτερη και η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε να την παρουσιάσει ως δική της επιτυχία», συμπληρώνει.
«Το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν την σωστή διαδικασία και παραπλανούν τον κόσμο σημαίνει ότι το σενάριο Κούγκι αυτή τη στιγμή είναι ήδη πραγματικότητα».
Ο διπλωμάτης εξήγησε ακόμη ότι πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο μόνος που είχε θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για Κούγκι ήταν ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος.
«Πολλοί σήμερα στις Βρυξέλλες ξύπνησαν με το ερώτημα τι σημαίνει Κούγκι», είπε στην «Κ» ο διπλωμάτης. «Και τώρα καταλαβαίνουν».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...