Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το Αιγυπτιακό Κοίτασμα, η Noble-Delek και το Ισραήλ

Το αιγυπτιακό κοίτασμα, η Noble-Delek και το Ισραήλ

Τα Χρηματιστήρια αντέδρασαν άμεσα μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του κοιτάσματος της ΕΝΙ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, πολύ κοντά στην κυπριακή.
Η μετοχή της Noble Energy, που επηρεάζεται άμεσα λόγω των «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», έχασε τη Δευτέρα 3,2% της αξίας της και χθες ακόμα 6,2%. Της ισραηλινής Delek η μετοχή στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ κατρακύλησε κατά 13%.

Κύρια αιτία, όχι τόσο ο ανταγωνισμός που δημιουργείται στις περιφερειακές αγορές σε σχέση με την πώληση του φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν», όσο το γεγονός ότι αλλάζουν ριζικά οι συνθήκες ως προς το ενδιαφέρον και τα οικονομικά μεγέθη, για την πώληση μεγάλου μέρους του ποσοστού δικαιωμάτων της Noble και ολόκληρου του ποσοστού της Delek στο κοίτασμα «Ταμάρ», εντός έξι ετών, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Η πώληση αυτή αποτελεί και για τις δύο εταιρείες βασική πηγή για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του «Λεβιάθαν».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Noble βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πώληση φυσικού αερίου από το «Λεβιάθαν» στην Αίγυπτο, με κύριο αγοραστή το τερματικό υγροποίησης στην Νταμιέτα, όπου κύριος μέτοχος είναι η ΕΝΙ. Αντίθετα, όπως έγραψε χθες ο «Φ», η Noble και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου συνομιλούν για πώληση φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη», με κύριο αγοραστή το τερματικό στο Ιτκού, όπου ο μεγάλος μέτοχος είναι η BG.
Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ η πολιτική αντιπαράθεση για τοΑΝθα δοθεί στις Noble – Delek έγκριση ανάπτυξης του «Λεβιάθαν» για σκοπούς εξαγωγών, μετατράπηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΝΙ σε έντονη αλληλοεπίρριψη ευθυνών για τη διετή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος. Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας άφησε με δημόσιές του δηλώσεις αιχμές κατά του υπουργού Ενέργειας, ότι δεν έδρασαν σωστά οι υπηρεσίες πληροφοριών του ώστε να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση.
Η εσωτερική αντιπαράθεση, που κορυφώνεται λόγω της ανακάλυψης της ΕΝΙ, οδήγησε πάντως σε αναβολή της συζήτησης στην Κνεσέτ για επικύρωση της συμφωνίας Νετανιάχου με Noble – Delek.
Το θέμα τέθηκε χθες και ενώπιον του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Λευκωσία. Ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να παραπέμψει σε βάθος χρόνου την έγκριση από την ισραηλινή Βουλή, του θέματος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο «Λεβιάθαν», ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι σχεδιασμοί μας συνεχίζονται κανονικά». «Πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ», είπε και επισήμανε ότι καθημερινώς αλλάζουν τα δεδομένα.
Παράλληλα, η Λευκωσία αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία και μάλιστα το βλέπει πολλά θετικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι τα πρώτα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία «μπορεί να διαδραματίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο ενός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη και όχι μόνο», όπως είπε.
Εξελίξεις εντός Οκτωβρίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε χθες πως η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με την Αίγυπτο, καθώς ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχε μακρές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
«Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου είπε ότι μαζί θα εξετάσουμε το θέμα. Εμείς θεωρούμε την εξέλιξη ως ιδιαίτερα θετική και η οποία ενισχύει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη», τόνισε.
Όσον αφορά στην κριτική που γίνεται για το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή, καθώς όπως είπε «πολύ σύντομα τα ίδια τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν, σε σχέση με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα».
Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειωθεί ότι διεθνείς εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν δύο κύριες επιπτώσεις από την ανακάλυψη της ΕΝΙ για τα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, που αφορούν και την Κύπρο. Η πρώτη είναι ότι δημιουργείται σοβαρός ανταγωνισμός που θα έχει όφελος για Κύπρο – Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, αφού θα αγοράζουν σε πιο συμφέρουσες τιμές και θα έχουν ενέργεια για ηλεκτρισμό και βιομηχανία με πιο χαμηλό κόστος. Το όφελος από την ανάπτυξη της οικονομίας θα υπερβαίνει κατά πολύ την όποια μείωση εσόδων για την Κύπρο ή και το Ισραήλ, από τη μειωμένη τιμή πώλησης.
Η δεύτερη είναι ότι τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή για πώληση αερίου προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια άλλη παράπλευρη επίπτωση που προβλέπουν, είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μεταφοράς φυσικού αερίου πέραν των αγωγών και της υγροποίησης, όπως είναι το συμπιεσμένο φυσικό αέριο. «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...