Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Παίζει στα ζάρια την υγεία των μαθητών στα σχολεία η κυβέρνηση - Ενεργοποιεί υγειονομική βόμβα


Freepen.gr - Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως συνεχίζει την εφαρμογή ενός σχεδιασμού χωρίς...σχέδιο σχεδιάζοντας να στείλει στα σχολεία προσφυγόπουλα τα οποία φιλοξενούνται σε δομές όπου η ελονοσία και η ηπατίτιδα έχουν κάνει εμφανή την παρουσία τους.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του αξιόλογου voria.gr όπου αποκαλύπτει πως περίπου 2.000 προσφυγόπουλα σχεδιάζεται να ενταχθούν σε σχολικά κτήρια του νομού Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία συνεννόηση της κυβέρνησης με τους δήμους!

Όπως σημειώνει το voria.gr oι δήμαρχοι των περιοχών που φιλοξενούν πρόσφυγες καταγγέλλουν στη Voria.gr ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα ορισμένοι τονίζουν την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχουν οι δυνατότηες για την ένταξη των προσφύγων σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Πάντως, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής στη Voria.gr, περίπου 2.500 προσφυγόπουλα σχεδιάζεται θα ενταχθούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου σε σχολικές υποδομές του νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 500 που είναι προσχολικής ηλικίας και θα μαθητεύσουν σε υποδομές εντός των κέντρων φιλοξενίας. Τα υπόλοιπα 2.000 θα ενταχθούν σε δημοτικά σχολεία των όμορων δήμων (Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού, Θέρμης, Λαγκαδά, Δέλτα και Βόλβης) και τα μαθήματά τους θα είναι απογευματινά (από τις 14.00-18.00).

Από την άλλη, η έλλειψης ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης έχει οδηγήσει στα "κάγκελα" τους δήμαρχους των περιοχών που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν στις σχολικές τους εγκαταστάσεις τους νεαρούς πρόσφυγες.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις δηλώσεις των δημάρχων στη Voria.gr:

Ο Δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί με ποιες προϋποθέσεις και ποιούς όρους θα ενταχθούν οι νεαροί πρόσφυγες στις σχολικές μονάδες.

«Ο δήμος μας έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης, καθώς τώρα χτίζεται και το καινούριο σχολικό κτήριο, ωστόσο, το μόνο που θα ήθελα είναι έστω μια επίσημη ενημέρωση, γιατί δεν μας έχει ενημερώσει κανείς», ανέφερε ο κ. Σούλας.

Ο Δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η σχετική προεργασία ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος να δεχτεί τα προσφυγόπουλα.

«Ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, χωρίς συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν και ολοήμερα, τι θα γίνει με αυτά; Δεν μπορούν οι δήμοι από μόνοι τους να βρούνε τη λύση», τόνιζε ο δήμαρχος Θέρμης.

«Πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα το θέμα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας και μετά να συζητήσουμε για την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία μας. Δεν γίνονται και τα δύο, είναι αντιφατικό», τόνισε από την πλευρά του στη Voria.gr ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.

Όπως είπε, πρέπει πρώτα να ενημερωθούν τα άτομα της αυτοδιοίκησης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία.

«Οι μονομερείς αποφάσεις είναι καταδικαστέες από την πλευρά μας, δεν γίνεται να προχωράει κάποιος σε τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ξέρει τις θέσεις μας», δήλωσε και ανέφερε ότι εκτός των άλλων υπάρχει και το ζήτημα της ελονοσίας, ενώ πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη στέγαση της σχολικής στέγης των προσφυγόπουλων εντός των κέντρων φιλοξενείας.

«Οι πρόσφυγες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, ωστόσο δεν μπορούμε να τους δεχτούμε στα σχολεία του δήμου μας», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος προτείνει εναλλακτικά να βρεθούν και να μισθωθούν άλλοι χώροι από την κυβέρνηση, οι οποίοι είναι αχρησιμοποίητοι.

Ακόμη, ο κ. Γαβότσης προτείνει και αυτός τα σχολικά κτήρια να εγκατασταθούν εντός των κέντρων φιλοξενίας, όπως θα γίνει για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη, στο οποίο έθεσε και το πρόβλημα της ελονοσίας και της ηπατίτιδας στα κέντρα φιλοξενίας. «Δεν μπορούμε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου μας».

Τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά των παρανόμων μεταναστών, τα οποία δε φταίνει σε τίποτε για όσα αντιμετωπίζουν, σαφέστατα δικαιούνται να μη διακόψουν περισσότερο τη μόρφωσή τους. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των ελληνόπουλων όταν τα πρώτα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από την κυβέρνηση ζώντας κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κι έχοντας δημιουργήσει διάσπαρτες υγειονομικές βόμβες ανά την επικράτεια. Θα έπρεπε να έχει βρεθεί μια ασφαλής λύση. 
 
Πώς θα αντιμετωπίσουν τις σίγουρες αντιδράσεις που θα βρουν μπροστά τους από αρκετούς γονείς;
 
Οι κυβερνώντες δεν έχουν καμία δικαιολογία, γνώριζαν εγκαίρως το προβλήμα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...