Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Έπεσε μετεωρίτης στην Κρήτη, δόθηκε εξήγηση στον κρότο

ΚΡΑΤΗΡΑΣ- ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ  ΠΥΡΓΟΥ - ΑΣΙΤΕΣ


Μην έχοντας συμπληρωθεί μία εβδομάδα από το γεγονός με τον εκκωφαντικό κρότο που σήκωσε στο πόδι κατοίκους των χωριών Ασιτών και Πυργού αλλά και άλλων χωριών προκαλώντας αναστάτωση, επιτέλους δόθηκε λύση στο ανεξήγητο μέχρι και πρότινος μυστήριο.
Και αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο υπεύθυνος Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μπάμπης Φασουλάς , για πρώτη φορά στην Κρήτη έπεσε μετεωρίτης, η πτώση του οποίου ήταν και η αιτία του τρομακτικού αυτού θορύβου το βράδυ της Δευτέρας.
Ένα σπάνιο αντικείμενο από το διάστημα που ταξίδευε εκατομμύρια χρόνια έφθασε στην Ελλάδα και επέλεξε για τελικό του προορισμό την Κρήτη. Σίγουρα είναι ένα τυχαίο γεγονός εκτιμούν οι ειδικοί που δεν πρέπει να εμπνέει καμία ανησυχία.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η NASA μέσα από τους χάρτες της είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Μάλιστα όπως αναφέρει λοιπόν ο κ.Φασουλάς στο neakriti.gr :«Παρατηρήσαμε ότι ο μετεωρίτης εντοπίστηκε στα Κρουσανιώτικα βουνά, ανάμεσα σε Πυργού και Ασίτες. Μάλιστα εκεί δημιουργήθηκε και ένας κρατήρας και χωρίς όμως να υπάρξει φωτιά αλλά σίγουρα η πτώση του ήταν η αιτία πρόκλησης του εκκωφαντικού θορύβου που αναστάτωσε τους κατοίκους».
Ο μετεωρίτης είναι ένα ουράνιο σώμα που έλκεται από τη βαρύτητα της Γης και πέφτει στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα. Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός, γνωστή και ως «πεφταστέρι» ή διάττοντας αστέρας.
«Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να πάμε τις επόμενες ώρες στην περιοχή, να την μελετήσουμε και να εξετάσουμε αν υπάρχουν υπολείμματα.  Βέβαια όταν ο μετεωρίτης μπαίνει στην ατμόσφαιρα της γης καίγεται για αυτό  και η λάμψη που δημιουργήθηκε κατά την πτώση του αλλά αν βρούμε έστω και ένα κομμάτι του θα το εκθέσουμε,» προσθέτει ο κ. Φασουλάς.
Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η παρουσία του μετεωρίτη στην Κρήτη έγινε αντιληπτή και από το Αστεροσκοπείο ενώ την μοναδική εμπειρία του περιγράφει στο neakriti.gr ένας βοσκός που εκείνη τη στιγμή έτυχε να πάει στο μαντρί του ακούγοντας μάλιστα τα ζώα του να είναι αναστατωμένα.
«Είδα μια λάμψη στον ουρανό και μετά ένα δυνατό κρότο. Φοβήθηκα πάρα πολύ . Πήγα στο σπίτι μου και κλείστηκα και δεν είπα τίποτα σε κανένα. Θα με περνούσαν για τρελό. Αλλά τελικά επιβεβαιώθηκα
Να σημειωθεί πάντως ότι τελευταία φορά που έπεσε μετεωρίτης στην Ελλάδα ήταν το 2013, με επίκεντρο  στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή άλλα προβλήματα.
«Είναι αν μη τι άλλο ένα τυχαίο γεγονός που σίγουρα χρήζει ανάλυσης και εξέτασης» τονίζει ο κ. Φασουλάς υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν εμπνέει σε καμία περίπτωση το γεγονός αυτό καμία ανησυχία.
Η εξήγηση λοιπόν δόθηκε για το τι τελικά συνέβη βράδυ της περασμένης Δευτέρας που οδήγησε στο να χάσουν τον ύπνο τους οι κάτοικοι χωριών της ενδοχώρας όχι μόνο των Ασιτών και της Πυργού αλλά και άλλων περιοχών της Κρήτης
Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Ελληνικές Φωνές" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...